Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Климатична стачка (climate strike) беше обявена за дума (словосъчетание по-скоро в този случай)на 2019 година на издателство "Колинс", съобщи "Гардиън".

Тази година понятието е използвало 100 пъти по-често в сравнение с 2018-а. Причина са протестите в цял свят с искания държгавните лидери да предприемат по-активни мерки за предотвратяване на негативните последици от климатичните промени. Тези протести станаха известни точно като климатични стачки. Техен вдъхновител стана 16-годишната шведска тийнейджърка Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да стой пред парламент в Стокхолм в знак на несъгласие с пасивността на управляващите и в опит да привлече вниманието върху спешната нужда от повече усилия в борбата с климатичните промени.

Примерът ѝ се оказа заразителен  - той беше последван от ученици и студенти от много страни на най-различни места по целия свят - в Европа, САЩ, в Азия и Африка. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

Всяка година авторитетното издателство прави преглед на масивен корпус, който се състои от 9,5 млрд. думи и изрази, за да избере 10 от тях, които смята за най-значими и определящи за дадената година.

Дефиницията на климатична стачка е "форма на протест, в която хората отсъстват от училище или работа, за да участват в демонстрации, в които се настоява за действия за спиране на климатичните промени". 

Изборът на издателството показва тенденция към понятия, свързани с екологични въпроси. Миналата година изборът падна върху "за еднократна употреба", което се отнася до пластмасови продукти като чаши, опаковки, прибори и т. н.

В речника на "Колинс" са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображения като лица на хора, основаваща се на изкуствен интелект и изключително реалистична), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в превод буквално: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.