Голямата коалиция в Германия смята, че се справя успешно с мандата си и възнамерява да управлява до края му през 2021 година. Това става ясно от равносметката, която управляващите в Берлин направиха днес по повод преполовяването на мандата си.

Доклад от 83 страници за досегашното управление на голямата коалиция в Германия бе представен пред журналистите днес в Берлин. На базата на изводите от него християндемократите и социалдемократите решиха да продължат със съвместното си управление до следващите избори през 2021 година.

“Живеем във време, в което е трудно да се постига баланс между различните интереси в политиката и обществото, а демократичните принципи губят одобрение“, установява с тревога докладът. 

Правителството отбелязва обаче, че дори и в тази обстановка, успява да постига компромиси по най-важните проблеми пред германското общество. Сред най-важните предстоящи решения се посочва това за приемането на базисна пенсия, която да се изплаща на всеки, работил 35 години в Германия. Коалицията смята да подкрехи финансово свръхзадлъжнели общини, ако се постигне и политичеки компромис за това. Помощта ще е еднократна. Остава непроменена целта да се постигне пълна заетост на пазара на труда въпреки започналите конюнктурни проблеми.

Преполовяването на мандата се отбелязва и с дълбоки кризи и в двете партии. Германските социалдемократи търсят нов лидер след оставката на Андреа Налес. Лидерката на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер пък губи подкрепа в партията си и на предстоящия им конгрес се очаква да понесе сериозни удари от отцепници в нея.