И бъдещият председател на антикорупционната комисия може да изпадне в ситуацията на своя предшественик Пламен Георгиев, който бе принуден да подаде оставка заради "проблемната" си тераса.

Това стана ясно днес, след като депутатите приеха процедурните правила за избор на нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каквото е пълното наименование на органа. По същество проблемът не е в самите правила, а в закона, от който комисията се ръководи. Но никой не пожела той да бъде променен, въпреки че имаше такова обсъждане сред депутатите.

Според процедурата номинираните да заемат поста трябва да предоставят редица документи, в т.ч. автобиография, съгласие, че са готови да бъдат подложени на проверка за принадлежност към органите на бившата Държавна сигурност и др. Трябва обаче също така да предоставят имуществена декларация и такава за несъвместимост. Последните две обаче не подлежат на предварителна проверка, каквато например се прави за принадлежност към ДС. Причината е, че в обхвата на проверките по закон са само лица, заемащи публични управленски длъжности - т.е. няма как да важи за кандидат за пост - в случая председател на КПКОНПИ.

Още по време на обсъждането на правилата в ресорната комисия в парламента - тази за борба с корупцията и конфликта на интереси, от левицата повдигнаха въпроса не трябва ли да се направи предварителна проверка на кандидатите, за да не се изпадне в хипотезата назначен председател на антикорупционната комисия да има "проблемна" тераса като тази на Георгиев. 

Припомняме, че в разгара на т.нар. Апартаментгейт стана ясно, че Пламен Георгиев не е декларирал терасата на мезонета си с мотива, че била обща част. В същото време обаче е вписана в ипотеката му пред банката, плащал е и данъци за нея. Отделно се оказа, че на терасата има незаконни постройки, които Георгиев е наследил от предишния собственик с покупката на жилището. Последва проверка на НАП, по време на която Георгиев бе в принудителен отпуск. Проверката показа, че проблеми нямало, но той подаде оставка, а малко по-късно правителството взе решение да го изпрати като консул във Валенсия. Което предизвика нови обществени брожения. А и се оказа, че пред парламента в хода на процедурата по избора си Георгиев е представил основно ниво на владеене на испански език, а е "забравил" да посочи, че е повишил същото това ниво.

Така днес пленарната зала прие правилата - същите, по които бе избран и самият Георгиев. Нямаше обаче никакви изказвания. Нито депутат или парламентарна група поеха ангажимент да внесат законови изменения, разрешаващи предварителна проверка. Такава би продължила около месец.

"Очаквахме това да направят от БСП, коментираха членове на комисията от управляващото мнозинство след гласуването на процедурните правила. - Става въпрос за промяна в четири члена от закона."

От левицата пък се оказаха изненадани, че е имало такова очакване от тях. Посочиха, че ако ще внасят изменения в закона за КОПКОНПИ, то те биха касаели генералния според тях проблем - органа по избирането, който сега е парламентът (от БСП настояват за участие на президента в назначаването, б.р.).

Иначе от днес процедурата официално е в ход и депутатите имат 14 дни да предложат кандидати. Предвиждат се публични изслушвания, а изборът става с гласовете на 50 плюс 1 от гласовете на присъстващите народни представители. Самата процедура трябва да приключи до месец.

На трупчета

Процедурата е в ход, но към момента е ясно само, че от групата на "Обединени патриоти" няма да номинират кандидат. От ГЕРБ и БСП твърдят, че все още не са обсъждали имена предвид парламентарната ваканция за изборите - тогава нямаше заседания. 

Още при приемането на процедурните правила в комисия обаче се заговори, че ако изборът бъде отложен заради евентуално изменение на закона, защото една проверка на кандидатите би траяла около месец, то вероятно за поста се спряга главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на следващата година. Нови слухове пращат Цацаров и на мандат в Турция като посланик. Ръководител на дипломатическата мисия там от средата на 2015 година е Надежда Нейнски, т.е. мандатът й изтича.

Още един закон, касаещ КПКОНПИ, обаче все така стои "на трупчета" в деловодството на Народното събрание. И той касае именно изискванията, на които трябва да отговаря председателят на антикорупционния орган.

Според внесените в разгара на "Апартаментгейт" промени от Данаил Кирилов, тогава в качеството му на депутат (а днес е министър на правосъдието), пpeдceдaтeлят нa KΠKOHΠИ трябва да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт.

В момента по закон в изискването за заемане на поста е записано, че той трябва да има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Т.е. липсва текстът за "службите", който тогава породи съмнение, че постът на Георгиев ще отиде при точно определено лице.

В хода на процедурата по избор на нов шеф на КПКОНПИ обаче тези изменения няма да бъдат подложени на разглеждане от депутатите. С други думи - новият председател ще трябва да е юрист. И от всички спрягани имена за наследници на Героргиев отговаря само Цацаров.