Намаляване на средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика и увеличаване на парите за климата и програмите за изследвания, иновации и образование.

Това е видно от предложения от Еврокомисията бюджет за следващия 7-годишен период от 2021 до 2027 г.

Заради „Брекзит“, с който се губи значителна част от средствата в европейския бюджет и обявените нови приоритети на следващата Комисия, се налага преоценка на кохезионната и селскостопанската политика. В Брюксел смятат, че те трябва да бъдат модернизирани.

На практика това означава, че за кохезия ще бъдат заделени малко над 0,3 на сто от брутния национален доход (БНД) на 27-те страни членки, като за миналия седемгодишен период числото е било 0,4%.

Още по-голямо свиване има при селскостопанската политика, за която са предвидени почти толкова при над 0,4 на сто за периода 2014-2020 г.

За сметка на това ЕК предлага да се увеличат разходите по програми за изследвания и иновации и образование като „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“, за управлението на границите, Фонда за сигурността и създаването на нови програми като „Цифрова Европа“ и Фонда за отбрана.

Предвидено е и нарастване на вноските на страните-членки. За по-бедните тя ще бъде 0,5 на сто от БНД, но ще бъде по-голяма за т. нар. страни бенефициенти - Дания, Германия, Холандия, Австрия и Швеция, които са сред първите 8 държави по относително благосъстояние, но се ползват с отстъпка за своите вноски в европейския бюджет. Те ще плащат с 0,15 процента повече.

Иначе дългосрочният бюджет, който ЕК предлага, се равнява на 1,11 на сто от БНД на 27-те страни-членки. За да влезе обаче в сила, предложението трябва да получи зелена светлина от Съвета на ЕС и Европарламента.