Иран даде днес нов двумесечен ултиматум на международните си партньори, за го компенсират за възобновените американски санкции, които възпрепятстват износа му на петрол.

Президентът Хасан Рохани обяви, че страната ще възобнови работата на завода за обогатен уран във Фордо, 180 км южно от Техеран, като инжектира уранов газ в 1044 центрофуги там. Спреният по споразумението завод ще произвежда уранов изотоп 235.

Съобщението идва ден след като Международната организация по атомна енергия обяви, че Иран досега е удесеторил производството на уран с ниска степен на обогатяване.

Той започна да намалява ангажиментите си, след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението, подписано през 2015 година, и наложи нови икономически санкции на Иран.

Това е четвърти етап от съкращаването на иранските задължения по ядрената сделка, предприето през май в отговор на излизането на САЩ от споразумението, предаде БТА.

Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки, предаде БТА.

Страните, които все още са част от ядрената сделка, включват Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция.

"Запазването на ядреното споразумение с Иран е все по-трудно, но правим всичко по силите си, за да може то да оцелее", заяви днес в Брюксел Мая Коциянчич, говорителка на върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Става дума за сигурността на света, не само на региона и на Европа".

ЕС поддържа прилагането на споразумението, въпреки оттеглянето на САЩ от договореностите.

"Призоваваме иранската страна да прекрати нарушенията и да се въздържа от следващи мерки, които подкопават цялостното приложение на ядрената сделка", заяви Коциянчич.

По думите ѝ ЕС е загрижен от днешното изявление на иранския президент Хасан Рохани.