Премиерът на Великобритания Борис Джонсън очевидно е напът тотално да загърби идеята за възможен Брекзит без сделка. По-рано днес британският в. "Таймс" съобщи, че в предизборния манифест на Консерваторите такава теза въобще не съществува, предава Ройтерс. 

Лозунгът "Брекзит на всяка цена", с който Джонсън пое ръководството на страната е отстранен от документа. Въпреки това в него остава като най-важна точка незабавното излизането на Великобритания от Европейския съюз. 

Смекчаването на тона започна още през октомври, когато премиерът трябваше да пътува до Брюксел и да се помоли за отсрочка от евролидерите. В крайна сметка той я получи и новата дата за излизането на Великобритания стана 31 януари на следващата година. 

"Това, което имама, е фантастична сделка, която никой не смяташе, че можем да постигнем", каза в петък Джонсън. 

Малко по-рано пък Джонсън отхвърли предложението на крайнодесният популист Найджъл Фараж за съюз между Консерваторите и партията "Брекзит". Фараж изрази своята идея вчера като обясни, че така евроскептичните представители ще имат по-голям шанс на предстоящите избори на 12 декември. 

Призив за подобно обединение дойде и от американския президент Доналд Тръмп, който беше интервюиран от националиста.

Великобритания е изправена пред съдбоносни избори в началото на декември, които би трябвало да определят бъдещето на страната. Към момента социалогическите проучвания дават лека преднина на управляващите консерватори.