Британският премиер Борис Джонсън е потвърдил официално пред ЕС, че приема отлагането на Брекзит, но е приканил Брюксел да заяви ясно, че няма да има ново отлагане на раздялата след 31 януари догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съгласно Закона 2019 [за отлагане на Брекзит], наложен на това правителство против волята му, нямам право да направя нищо друго освен да потвърдя официалното съгласие на Обединеното кралство с това удължаване", пише в писмото на Джонсън до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Нежеланото удължаване на членството на Обединеното кралство в ЕС е вредно за нашата демокрация", заявява премиерът и приканва страните членки в съюза ясно да заявят, че няма да има нови удължавания след 31 януари.

Говорител на Туск потвърди получаването на писмото от Джонсън, което означава, че ЕС започва 24-часова процедура по утвърждаването на новата дата за раздялата с Великобритания.

"Премиерът Борис Джонсън сега потвърди съгласието на Обединеното кралство за гъвкаво удължаване на Брекзита в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Писмената процедура сред 27-те страни членки за официализиране на решението ще започне скоро", каза говорителят Пребен Аман.