Тръмп обяви, че "не може да сключи търговско споразумение с Обединеното кралство", ако Уестминстър одобри сделката на Джонсън, предаде Би Би Си.

Президентът направи изявлението си за радио "Ел Би Си" пред един от най-върлите евроскептици на Великобритания и лидер на партия "Брекзит" - Найджъл Фараж.

Според Тръмп без сделката двете страни могат да постигнат много повече резултати от сега. 

"Ако трябва да бъда честен...тази сделка...под определени аспекти на сделката (за "Брекзит")...не може да се направи, не може да се направи, не може да се търгува", заяви той. "Не може да сключим търговска сделка с Обединеното кралство, защото мисля, че може да постигнем в пъти повече резултати от това, което правим сега, и със сигурност по-добри резултати, от тези, които постигате в ЕС", добави американският президент.

През август Тръмп обеща "много голяма търговска сделка" с Великобритания и прогнозира, че напускането на ЕС ще бъде като да загубиш "котва, захваната около глезена".

В интервюто за Фараж господарят на Белия дом обяви, че Италия също би се справила много по-добре, ако напусне ЕС.

"Вашата търговия с нас може да е от четири до пет пъти по-голяма от това, което е сега. Това може да направи икономиката Ви много по-голяма от това, което е сега. Това се отнася и за други държави членки на ЕС. Държави като Италия и други биха се справили много по-добре без ЕС. Но ако искат съюз, това е добре. Мисля, че е навредило на страната Ви. Също много добре знам, че човек трудно може да се разбере с тях. Казвал съм го и на Борис. Казах му, че човек трудно преговаря с тях. Аз имам магическа пръчка, мога да се справя с тях много лесно. Достатъчно е просто да предприема определена мярка и те ще идват да преговарят с мене много лесно". 

 

 

Той също критикува и лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, като обяви, че той би бил "толкова зле" като премиер.

В отговор Корбин го обвини, че "се опитва да се меси" преди парламетнарните избори в кралството на 12 декември, за да помогне на "приятелия си Борис Джонсън".

Правителството също реагира след думите на американския президент. Жилищният министър Робърт Йенрик заяви, че планът на Джонсън е "добра сделка", която ще позволи на Обединеното кралство да "сключи свободна търговия навсякъде по света".