Върховният касационен съд е отправил преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с наложената през 2014 година такса "зелена енергия", която засягаше производителите на енергия от възобновяеми източници. Това става ясно от официално съобщение на интернет сайта на съда, публикувано вчера. 

Сагата с допълнителната такса от 20 процента се заформи преди 5 години, когато депутатите приеха промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, които задължаваха производителите да плащат допълнителния налог на държавата. Малко по-късно обаче казусът стигна до Конституционния съд, който отмени разпоредбата. Съдиите приеха, че нормативната уредба на промените ще въведе задължение за производителите да изплащат пари, срещу които не са получили никаква услуга. КС обясни в решението си, че другите производители на енергия, различна от възобновяемата, не попадат под ударите на този закон и така се създава неконкурентна среда и се нарушава принципът на равенството.

След решението обаче очаквано някои от производителите, които вече бяха платили таксата, заведоха дела срещу държавата с искания за обезщетения. 

Конкретният казус, за който ВКС е решил да изпрати запитване до съда на ЕС, се отнася до дружеството "Марвик – Пъстрогор" ЕООД. Причината е, че жалбата на компанията вече е отхвърлена на две инстанции, които са приели, че решението на КС е валидно от деня на неговото публикуване. Следователно таксите платени преди това не трябва да бъдат възстановени.

В определението за отправяне на преюдициалното запитване от съдебния състав на Трето гражданско отделение на ВКС се посочва, че в рамките на своята компетентност Конституционният съд е разгледал единствено противоречието на посочената такса с Конституцията, а не и с приложимите норми на правото на ЕС. Накратко - върховните съдии питат Съда на ЕС дали събирането на таксата не нарушава по принцип директивите на ЕС за проиводство на енергия от въобновяеми източници. Ако да - то се смята, че ВКС би трябвало да постанови, че държавата е длъжна да удоволетвори иска на дружеството. 

"Марвик – Пъстрогор“ ЕООД иска от държавата да й бъде възстановена общо сума, равна на малко над 200 000 лв.