Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изборни сътресения имаше в неделя и в германската провинция Тюрингия.

На вота за местен парламент досегашният премиер Бодо Рамело от Левицата успя да запази водещата си позиция, но това не сполучиха досегашните му коалиционни партньори от Социалдемократическата партия и Зелената партия. За сметка на тях почти двойно увеличение на гласовете отбелязва крайнодясната "Алтернатива за Германия", която стана втора сила в провинцията след Левицата.

Левицата на Бодо Рамело взе 31% от гласовете в Тюрингия, което е увеличение с 2,8 на сто в сравнение с предните избори. Класическите партии обаче, с които той управляваше – социалдемократите и зелените, както и опозиционните ХДС и либералната СвДП се сринаха. Техните гласове вече не стигат, за да се състави нов коалиционен кабинет.

ГСДП взе едва 8,2%, ХДС само 21,8%, Зелените – 5,2 и либералите – точно 5%.

Най-голям пробив на тези избори имаше крайнодясната "Алтернатива за Германия". Тя удвои резултатите си в сравнение с предишните избори и получи 23,4% от гласовете. На предишните избори за нея гласуваха 12,4 на сто от избирателите.

Бодо Рамело

Резултатът поставя Бодо Рамело в трудната ситуация да намери достатъчно съюзници, с които да управлява. Левицата, която е наследник на социалистическата партия, е отхвърляна като евентуален партньор от консервативния ХДС и либералната СвДП. Гласовете на зелените и социалдемократите пък са недостатъчни. Сега зависи от самия Рамело да убеди достатъчно партии в програмата си, за да го подкрепят. Сътрудничество с АФД е невъзможно, подчерта той. Другият вариант е да управлява с правителство на малцинството.

Тюрингия е първата провинция в Германия, която окончателно се сбогува с модела на управление с класически партии и избра двете полюсни – Левицата и крайнодесните. Това се дължи на икономическите проблеми, които имат провинциите от някогашната ГДР, както и на дългогодишното пренебрегване на тези проблеми от страна на големите партии.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.