И жителите на Шумен, както и в много други областни града, ще гласуват на балотаж на 3 ноември.

Това сочат данните от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл". 

Очаквано един срещу друг ще се изправят кандидатите на ГЕРБ и БСП. Сегашният кмет от ГЕРБ Любомир Христов получава 34,2 на сто от гласовете, а кандидатът на БСП Венцислав Венков -20,5 на сто от гласовете.

Христов се бори за втори мандат като Венков бе считан за основния му опонент още преди вота.

Позициите на БСП в града бяха подкопани от вътрешнопартиен скандал. В центъра му беше бившият кмет на Шумен от соцпартията Красимир Костов (управлявал два мандата до 2015 г.). Костов реши да се кандидатира от партия "Български социалдемократи". Преди четири години на изборите той се очакваше да се бори за трети мандат, но се отказа малко преди вота. Сегашното му желание пак да се пробва, не успя, за кандидат на БСП беше предпочетен Венков. А Костов след самоволното си регистриране от друга политическа сила беше изключен от партията майка.

Любомир Христов е областен координатор на ГЕРБ, бивш депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Бивш директор на ОДП-Шумен, той е работил близо 20 години в системата на МВР, а преди това е служил в армията. През 2009 г. Комисията по досиетата оповести принадлежността му към Държавна сигурност. Това обаче не притесни през 2015 г. ГЕРБ да го издигне за кмет. 64% го избраха на балотаж. 

Венцислав Венков е представител на гражданската квота на БСП, бивш журналист. Повече от 20 години е кореспондент на в. "24 часа". През 2013-2014 година Венков влезе в политиката - стана областен управител на Шумен, а през последните години е изпълнителен директор на Българо-турската търговско индустриална камара, както и общински съветник от левицата.