За първи път у нас извършиха белодробна трансплантация. Това потвърдиха за бТВ от Министерството на здравеопазването и от Асоциация „Пулмонална хипертония”. Трансплантацията е извършена в УМБАЛ „Лозенец” от проф. Любомир Спасов заедно с екип от немски специалисти. По информация на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” в момента чакащите у нас за белодробна трансплантация са 19.

28-годишната Илияна Христова беше успешно трансплантирана с бял дроб в началото на август в Университетската клиника във Виена, след двегодишно прекъсване. Пред този период обаче петима не дочакаха спасителната операция.

Малко след трансплантацията на Илияна от клиниката във Виена съобщиха, че спират приема на пациенти от чужбина.

Тази година български специалисти започнаха обучение в австрийската столица. Прогнозите бяха, че първата белодробна трансплантация у нас да бъде извършена най-рано през 2021 година в УМБАЛ "Света Екатерина" или във ВМА.

Проф. Спасов още от началото на тази година притежава сертификат, че може да присажда бял дроб. Шефът на УБ „Лозенец“ е преминал курсове във Виена и Хановер, дори участвал в няколко трансплантации в чуждите клиники, съобщава Скенер.бг.

Реципиентът, чието име засега се пази в тайна, е добре и в момента се намира в реанимация. Следващите 10 дни ще бъдат ключови за крайния успех. Медиците обясняват, че това е така, тъй като самото присаждане на бял дроб технически не е толкова трудно, но грижите за трансплантирания в първите дни след операцията са решаващи и изискват много добре подготвен екип.

Подробности за белодробната трансплантация се очаква да бъдат дадени най-рано утре.

Донорът е 40-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Черният ѝ дроб вече беше присаден успешно във ВМА, бъбреците предстои да бъдат присадени на двама пациенти в „Лозенец“, а сърцето  още снощи замина за Хърватия, тъй като у нас не е имало съвместим пациент, който да го получи.