Правосъдното министерство на САЩ ще изследва продължилото две години разследване на Робърт Мълър по съмненията за връзка между президента Доналд Тръмп и Русия в рамките на президентската кампания през 2015-2016 г., предаде Би Би Си.

Тръмп продължава да настоява, че разследването на специалния прокурор е било "лов на вещици".

След публикуването на доклада нямаше достатъчно основания да се повдигне обвинение срещу Тръмп. Президентът обаче не бе оневинен от престъплението възпрепятстване на справедливостта.

Не се знае коя част от дейността на Мълър и екипа му ще бъде разследвана.

Защо разследват доклада на Мълър?

Административният преглед върху разследването на Тръмп започна още през май. Ръководи го федералния прокурор Джон Дърам, като то е следено от правосъдния министър и главен прокурор Уилям Бар.

Дърам трябва да отреди дали събирането на информация за президентската кампания на Тръмп през 2016 г. е било законно. В миналото той е разследвал връзките между ФБР агенти и организираната престъпност. 

Миналия април Бар обяви пред конгресмени, че "действително е имало шпиониране" на кампанията на Тръмп през 2016 г.

Критиците обвиняват Бар, че е организирал административното ревю в интерес на президента, а не на справедливостта.

Тръмп обяви, че не е давал нареждания на Бар, но допълни, че е "много горд от главния ни прокурор" и че е "направил велико нещо".

В миналото президентът е обвинявал изследователите на ФБР, който започнаха разследването, в държавна измяна.

Какво не знаем?

Засега министерството на правосъдието не е уточнило какво престъпление ще разследва. Не се знае и защо точно сега е стартирано, нито от какво е провокирано.

Интересно в случая е, че именно министерството назначи Робърт Мълър да разследва участието на Русия на изборите през 2016 г. Така на практика министерството ще разследва себе си.

Какво представлява докладът на Мълър?

Докладът не доказа връзката между Москва и кампанията на Тръмп, но в него бяха документирани 10 случая, в които Тръмп вероятно се опитва да пречи на разследването.

Докладът заключва, че Русия се е месила в изборите "по помитащ и систематичен начин".

Намесата е била под формата на мащабна кампания в социалните медии и хакването на сървърите на Демократическата партия от руското военно разузнаване.

Хронология на основните събития

- Септември 2016 г.: Членовете на Комисията за разузнаване на Камарата на представителите обявяват, че Русия полага "сериозни и съгласувани усилия да влияе на изборите в САЩ".

- Май 2017 г.: Заместник главният прокурор на САЩ назначава Робърт Мълър за специален съветник, за да разследва руската намеса в изборите през 2016 г. и всяко предполагаемо сътрудничество с кампанията на Тръмп.

- Декември 2017 г.: Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за провеждането на срещи с руския посланик, седмици преди Тръмп да стане президент.

- Август 2018 г.: Пол Манафорт - бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп, бе признат за виновен в измама. Той се съгласява да съдейства на разследването на Мълър през следващия месец. 

- Ноемрви 2018 г.: Тръмп изпраща писмени отговори на въпроси на специалния прокурор, няколко дни след като уволнява главния прокурор Джеф Сешънс.

- Декемрви 2018 г.: Майкъл Коен - бившият личен адвокат на Тръмп, е осъден на 36 месеца затвор за това, че е излъгал Конгреса, укриване на данъци и финансови нарушения.

- Март 2018 г.: Главният прокурор Уилям Бар получава доклада на специалния прокурор. Не го разкрива веднага - вместо това публикува резюме, което Мълър критикува, тъй като му е липсвало "контекст".

- Май 2019 г.: Мълър обявява при първото си публично обръщение, че докладът не оневинява Тръмп и си подава оставката.

- Юли 2019 г.: Мълър се явява пред Конгреса, където потвърждава, че докладът не оневинява Тръмп