Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Осъденият на доживотен затвор китайски дисидент Илхам Тохти е лауреатът за 2019 г. на наградата „Сахаров“ на Европарламента, която се присъжда за свобода на мисълта.

Решението бе взето днес в Страсбург от лидерите на политическите групи в ЕП.

„Чрез връчването на наградата ние настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазването на правата на малцинствата в Китай“, заяви председателят на Европарламента Давид-Мариа Сасоли.

Тохти, който е етнически уйгур, е осъден за сепаратистка дейност в показен процес през 2014 г. По професия е икономист, но е посветил живота си на борбата за правата на сънародниците си. В момента в лагери в Китай има над 1 милион уйгури. Правозащитникът предлагаше диалог с властите в Пекин и настояваше те да спазват законите за регионалната автономия.

Кандидатурата на Тохти бе издигната от либералната група „Обновете Европа“ (ОЕ) в Европарламента. Сред подкрепилите я бе и българският депутат Илхан Кючюк от ДПС и ОЕ.

"Дори сме адаши", коментира Кючюк за Клуб Z.

Наградата ще бъде връчена на 18 декември в Европарламента в Страсбург. Тя се състои от сертификат и чек за 50 000 евро.

Другите финалисти за тазгодишната премия са две групи от хора. В едната влизат бразилски правозащитници - Мариеле Франку (убита през 2018 г.), Клауделисе дос Сантос и индианският вожд Раони Метуктире. Другата група е The Restorers - пет момичета от Кения. Стейси Оуино, Синтия Отиино, Пюрити Ачиенг, Маскрин Атиено и Айни Акинви изобретили приложението i-Cut, което да бъде в помощ на момичетата, жертви на обрязване.

Сред номинираните за наградата „Сахаров“ бе руският опозиционер Алексей Навални. Той обаче отпадна още преди пресяването за финала.

Коментари

hallucination tasd's picture
hallucination tasd
MHallucinatioN

"Чрез връчването на наградата

"Чрез връчването на наградата ние настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазването на правата на малцинствата в Китай“, заяви председателят на Европарламента Давид-Мариа Сасоли." Интересно какво се разбира под права и свободи от ЕС? Например в Испания на каталунци и баски не дават да се отделят, тоест сеператизъм не се допуска. Ма явно щом става за Китай, за ЕС няма проблем уйгурите да се отцепят и направят своя държава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.