От столичната полиция отрекоха да са вземали извънредни мерки за сигурност, въпреки че около ВСС от сутринта има внушително струпване на полиция и жандармерия, а достъпът на протестиращите против избора на Иван Гешев за главен прокурор беше ограничен. В същото време подкрепящите го бяха допускани пред самата сграда.

Георги Хаджиев. Снимка БНР

 "Вие го въприемате като блокаж. Взели сме съвсем нормални мерки за сигурност. Правопропорционално за всички масови мероприятия", каза пред събралите се журналисти пред ВСС директорът на СДВР Георги Хаджиев, който дойде да обясни мотивите на полицията за решенията как да се охранява събитието.

Той повтори, че първи от "Пик" са подали заявление за протест - на 27 септември. На 9 октомври е постъпило друго заявление от "Боец".

"С оглед да не се противопоставят двата протеста взехме това решение. В България не могат да се провеждат две мероприятия едно до друго. Режимът не е разрешителен, а уведомителен", каза Хаджиев.

На ГД "Боец" било препоръчано да идат пред Съдебната палата. Оттам не са се съгласили и сега са преградили Орлов мост нерегламентирано, разясни още той.

Според него мерките за охрана си били съвсем нормални. Такава била преценката на полицията.

И той, и Антон Златанов, зам.-директор по Охранителна полиция, отказаха да отговорят на въпроса колко полицаи има за охрана на протестите пред ВСС около избора на главен прокурор. 

"Има достатъчно полицаи. Оставете на нас да преценим колко полицаи са необходими за осигуряването на реда. Колкото е необходимо. Ние сме полиция и не вземаме никога страна. Нямаме практика да съобщаваме бройка на полицаи", повториха двамата няколко пъти.

От полицията обясниха, че работят и по сигнала за бомбата във ВСС. 

В момента има две дами, които са задържани по време на протестите в столицата, коментира Хаджиев случая с междуличностен сблъсък на Орлов мост. Той поясни, че те са отведени в Първо районно. "Преди около 40 минути имаше сигнал за сбиване. Там на място ще се изяснява ситуацията и евентуално причината за този физически сблъсък", каза още ст. комисар Хаджиев.