Катастрофиралият тежко пилот от "Формула 1" Жул Бианки продължава да е в критично състояние с опасност за живота, съобщава "Скай спортс". Състезателят на руския тим "Маруся" се удари в трактор край пистата "Сузука" по време на "Гран При на Япония", след което претърпя операция в болница в град Мие.

Интервенцията е една и е направена заради мозъчна травма, продължила е около три часа. Впоследствие французинът е бил настанен в интензивно отделение. Родителите на пилота вече са пристигнали в болницата и с тях се обсъжда дали да се подава информация на медиите. Клиниката, "Маруся" и ФИА отказват подробности за състоянието на Бианки. 

"Скай спортс" опроверга информации най-вече във френски медии, че Жул диша самостоятелно. Истината е, че продължава да го прави с респиратор.

Жул Бианки на демонстративния тур на "Сузука" - преди състезанието

Състезанието от Формула 1 за "Гран при на Япония" на пистата "Сузука" бе прекратено в 46-ата от общо 53 обиколки заради инциденти и проливен дъжд. Жул Бианки от отбора на "Маруся" се блъсна в трактора, който вдигаше колата на катастрофиралия в предпазната ограда Адриан Сутил.

Пилоти разкриха, че са призовавали по радиостанцията надпреварата да бъде спряна - заради тежките условия.

Междувременно в деня, в който Жул Бианки катастрофира, друг автомобилен пилот, състезавал се и във Формула 1 - Андреа де Чезарис, загина в инцидент с мотоциклет в родната си Италия. 55-годишният ветеран има зад гърба си 214 старта във Формула 1, където прекарва 15 години без да запише победа. Неговият дебют е в края на 1980 г. Кариерата му минава през "Алфа Ромео" и "Макларън".