Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изказвания и коментари на кандидати за постове в Столична община породиха напрежение сред еврейските организации у нас. Става въпрос за номинирания от ВМРО за кмет Ангел Джамбазки и за осмия в листата за общински съветници на "Демократична България" Тома Белев. Първият изрази публична подкрепа за Луковмарш, а вторият, коментирайки под пост във фейсбук цените на самолетните билети, се изразява неуместно по адрес на геноцида над евреите. Реакции дойдоха от Организацията на евреите в България "Шалом" и от Федерация на ционистите в България.

"Достойният генерал"

При последното си участие в предаването "Панорама" по БНТ се разрази следния диалог между Калоян Паргов, водач на листата на БСП в София и Джамбазки. Пита Паргов:

- Вие ще продължите ли да подкрепяте Луковмарш? 

- Да, разбира се. А знаете ли, че този достоен български офицер и генерал е убит от терористи от вашата партия? Известно ли ви е това? Известно ли ви е това?

Последва реакция от "Шалом". Оттам в делкарация заявиха, че намират за "категорично недопустима заявената подкрепа за провеждането на неонацисткото шествие Луковмарш от Ангел Джамбазки". И допълват:

"Недопустимо е г-н Джамбазки да използва национален ефир в разгара на предизборната кампания, за да даде трибуна на едно срамно за страната ни събитие, израз на надигащия се национализъм, чиито организатори и участници чрез речта на омразата пропагандират нетърпимост към различния. Със своята символика Луковмарш е нагла демонстрация на фашистки и ксенофобски идеи от времето на Втората световна война в сърцето на столицата – това нашата организация е заявявала многократно.

Ще продължим да осъждаме строго и категорично всеки опит за публична подкрепа на Луковмарш и трупане на политически дивиденти от това, защото вярваме в демократичните устои на българското общество, което няма да позволи възраждането на нацизма."

"Безплатно пътуване"

Напрежение породи коментар на Белев под пост на блогъра Асен Генов. Генов е написал: "Не забравяйте да благодарите на гледащата зле Грета, ако билетът ви за самолет се оскъпи драстично! (...)". На което Белев е коментирал:

"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно."

Този коментар не е останал незабелязан. А самият Белев се извини на стената си във фейсбук.

"Във връзка със зачестилите искания на политици от ВМРО и ГЕРБ да се откажа от кампанията си, съм длъжен да заявя:

Поднасям извиненията си на всички, които са се засегнали от неподходящия и обиден за тях начин, по който съм изразил позицията си, че в днешно време много лесно допускаме в отношенията си да оценяваме другия единствено само на основание неговите раса, етнос, пол, възраст или цвят на кожата и по този начин отваряме възможност да се върнат срамните времена на нацизма и фашизма. Не съм искал да засегна ничии чувства.

Но няма да позволя на партии като ВМРО, чиито политици явно са застъпвали и застъпват антисемитски, ксенофобски и хомофобски позиции да ме учат на морал. Това се отнася и до политици от ГЕРБ, които две години управляват с ксенофобски и хомофобски политически партньори."

Днес от федерацията на ционистите излязоха с искане: лидерите на големите партии да подпишат "политическа декларация за осъждане на всички антисемитски прояви по време на предизборната кампания за Местни избори 2019 г."

Декларацията е изпратена и до министър-председателя Бойко Борисов и до Министерския съвет, както и до Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Веселин Марешки, Румен Чолаков.

Писмото е подписано от председателя Яков Джераси. Приложен е и текст на декларацията, в който Тома Белев се споменава поименно. Призовава се да се оттегли от надпреварата за местния парламент.

"Към момента на подписването на тази декларация разпознаваме възмущението на българското общество от изказаните от г-н Тома Белев, кандидат за общински съветник в София, и се разграничаваме както от тях, така и от неговата кандидатура, призовавайки го да се оттегли от надпреварата. В случай, че той или друг кандидат с подобно поведение не се оттегли доброволно и бъде избран за съответната длъжност, декларираме, че нашите политически партии няма да работят заедно с него по никакъв въпрос в съответния орган на местното самоуправление", пише Джераси.

От Борисов персонално организацията иска "да освободите г-н Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, присъединен към Министерския съвет".

Белев, който е и председател на асоциацията на парковете в България и известен природозащитник, отговори на тази декларация. Пак във фейсбук. И стана ясно, че няма да се съобрази с искането на ционистите.

"Препратиха ми политическа декларация на Федерация на ционистите в България. В нея адресирано до премиера се посочва "Както съм сигурен, че знаете, кандидатът за общински съвет в София г-н Тома Белев използва недопустими изрази, асоцииращи настоящите транспортни практики в гр. София с депортирането на евреи по време на Втората световна война" и молят премиера "молбата да освободите г-н Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, присъединен към Министерския съвет"

Впечтален съм как организация искаща подписване на меморанадум от всички политически сили и обвиняваща ме в антисемизъм, не си е направила труда да прочете дискусията под пост на Асен Генов, която оценява като антисемизъм - там не става дума за транспортните практики в София, а за вдигане на цената на самолетните билети заради "гледащата зле Грета."

В интерес на точността слагам копие от дискусията тук, да не съм мъчат журналистите.

Що се отнася до посоченият от ФЦБ представлявана от г-н Жак-Стефан Джераси, Божидар Александров и Ивиян Симеонов, съм длъжен да уточня, че това е работна група, която бе свикана с цел да се подготви един документ за три месеца, и която бе разпусната преди две години."

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

с евреите

шега не бива. Но вицове може. Та тук се сещам за един. Мъж спасил от удавяне в реката едно еврейче. Бащата евреин отишъл при мъжа и го попитал : " А къде му е шапката". Иначе майка ми казваше, а тя имаше много приятели евреи и ни научи да ги харесваме, та тя казваше: Направиш ли добро на евреин ще ти го върне много пъти, направиш ли му зло ще ти го върне пак много пъти.
 's picture

Цветан

Не е ли двоен стандарт?

Еврейските организации в България роптаят срещу „надигащият се – по техни думи – национализъм“ в страната, въпреки че никой не ограничава гражданските и законовите им права и не си го и помисля дори. И слава богу. В Израел обаче на 19. 07.2017 Кнесетът прие Закона за еврейската нация, който е с конституционна стойност и определя Израел като „държава-нация на еврейския народ“. Текстът постановява ПРАВАТА на израелските граждани В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПРОИЗХОДА И ВЯРВАНИЯТА им. Новият текст нарушава правата на около 2 милиона нееврейски граждани, включително на голямото арабско малцинство: „Държавата Израел е държава-нация на еврейския народ, който упражнява своето естествено културно, религиозно и историческо право на самоопределение. Упражняването на това право на самоопределение се дава само на еврейския народ“, гласи новият основен закон. Какво ще кажат нашите сънародници-евреи за този закон? Ако, не дай си боже, в България се приеме подобен Закон за българската нация, сигурно няма да стоят безучастни и ще се обърнат както към световните еврейски организации, така и към самия Израел за помощ. Това не е ли двоен стандарт?

За двойния стандарт

Вече десетилетия Германия и немския народ се извиняват пред света и носят чувство за вина за холокоста и направеното от Хитлер! Кога евреите ще се покаят и извинят за червения терор и милионите човешки животи отнети от евреите Ленин и Троцки?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Постоянното повтаряне и

Постоянното повтаряне и вайкане по тоя холокост почва да омръзва. Откакто се помня, евреите все да това говорят и винаги, ама винаги се изкарват едни такива сълзливи агънца.багънца "ох кочко сме горкички изстралите ние и преследвани и убивани и бла-бла-бла". отдавна си го мисля, а последните 20 години вече съвсем се усеща, че това евройско оплакване и хлевчене всъщност е с тънката пресметлива цел да се трупат изпросени дивиденти. Бас хващам, че пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра...пра-пра-пра внуците на пра-пра-пра-пра-внузите ще слушат същите еврейски хленчове и вайканици Всеки народ си има някаква трагедия - българите например си имат тежко осакатена самуилова армия. Дай сега да ревем от сутрин до вечер за нещо станало преди 1200 години ... извадили сме си поуките и гледаме напред !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.