Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СТРАСБУРГ

Еврокомисията не предвижда нов доклад за напредъка на България.

Това става ясно от огласения днес доклад на Брюксел в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). В него не се съдържат и никакви препоръки към България.

Това би трябвало да означава, че ЕК от своя страна не смята да продължи мониторинга на страната ни.

"Мониторингът категорично пада", коментира специално за Клуб Z веднага след огласяването на доклада евродепутатът Емил Радев - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Преди обаче да вземе окончателно решение за прекратяване на МСП, Комисията ще вземе предвид становищата на Съвета на ЕС и Европарламента. Такъв бе коментарът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Радев няма определена процедура, при която ЕП и Съветът да вземат становища. Така че теоретично това би могло да стане и по време на следващата Еврокомисия, която по план трябва да встъпи в длъжност на 1 декември. Юнкер обеща спадането на мониторинга да стане по време на оглавяваната от него комисия. Емил Радев баче отбеляза, че, от една страна, времето е малко. Но, от друга - отхвърлянето на трима кандидати за еврокомисари може да удължи още мандата на комисията "Юнкер".

Наблюдението за Румъния остава.

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от ЕК в доклада ѝ от януари 2017 г. В него се изтъква последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки.

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите й, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение.

София трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на ЕК, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Както вътрешният мониторинг, така и механизмът, обхващащ целия ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите дори след края на МСП за България.

От последния си доклад през ноември 2018 г. комисията наблюдава консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет (ВСС). Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки. В тази връзка въпросите, разглеждани от съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга, ще бъдат използвани и в диалога с комисията в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за върховенството на закона.

В допълнение към ангажимента за продължаване на реформите, свързани с борбата с корупцията, комисията отбелязва по-специално ангажимента на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Комисията отбелязва също така ангажимента на българските органи да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

Провалът на Румъния

След последния си доклад за Румъния през 2018 г. Еврокомисията неведнъж е изразявала пред страната безпокойството си за върховенството на закона, свързано със съдебните реформи и борбата с корупцията. При всеки от тези случаи от ЕК са отбелязали отстъпление от постигнатия в предишните години напредък.

Властите в Букурещ не са се ангажирали с допълнителните препоръки на Брюксел от ноември 2018 г. Тези препоръки са част от пътя към падането на мониторинга.

Еврокомисията ще продължи да следи отблизо развитието на нещата чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Майко мила - позор за ЕК

Майко мила. Това направо е индулгенция за беззаконието у нас. Не знам какво са гледали от ЕК, но най-малкото в последния момент да не знаят за въпиющото беззаконие по случая Полфрийман, който продължава и в момента? Позорно решени на ЕК.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

некои съображения

Съдебната система в България е организирана група, където властват връзки, непотизъм, беззаконие, некомпетеност, дори инсталирането в системата е заченато в грях(справка доказаните раздавания на каздуси по време на прокурорските конкурси през 2006 и4 2015). И на най-големия си враг не пожелавам да му се наложи търси справедливост от тази група, или да има досег със системата по какъвто и да е повод(вклч и като свидетел) Съдебната система е опасна за правната сигурност, в този си вид. И накрая-хич не е късно за лустрация, не че ще се случи. Все още има кой да бъде лустриран, поколението назначено от Тодор Живков(вж чл 61 от ЗУТ) още е на 10 години от пенсия. ЕС просто са вдигнали ръце от безсилие.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

корекция

отгоре да се чете ЗУС. Според ЗУС съдиите се назначаваха от председателя на държавния съвет.. --------------------------------------------------------- Ако може в сайта да бъде позволена редакционна корекция на мнения
Georgio Di Lupo's picture
Georgio Di Lupo
Georgio Di Lupo

Евр(оп)ейската Кочина

В най-корумпиранта държава в Европа, където властва беззаконие и ненаказаност по високите етажи на властта, и опънати чадъри на близки до озаконената мафия олигарски и бандити, свалят мониторинга за правосъдии??? Явно корупцията е овладяла тотално цялата държава и затова не ни е необходим мониторинг, целна е постигната съвместно от еврейските шефове на ЕК и техните верни лакеи у нас. До сега бяхме дъното с мониторинг, а какво следва след... не ми се мисли!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Новина от преди ТРИ ДНИ : " Следващият доклад за България от СЪВЕТА НА ЕВРОПА ще бъде разгледан в ПАСЕ през юни 2020 г." Последният доклад за България е от 5 ЮНИ т.г. и хич не е розов.. За УЖ напредъка ни.. И неизпълнение на препоръките.. А как ни "одобриха" за отпадането на плана Макрон за мобилност в ЕП-то надявам се не сте забравили.... ТУЙ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОТПАДАНЕ ЩО МИ НАПОМНЯ.... за милионите, дет Баце УЖ даде на медицинските сестри!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.