Бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов не затръшна съвсем вратата за възможността да се преговаря с ГЕРБ и евентуалните им коалиционни партньори от "Реформаторския блок" и "Патриотичния фронт".

"Различията ни с ГЕРБ и партиите, които се спрягат за техни партньори в бъдещото управление, могат да се преодолеят на базата на тежки преговори", заяви Първанов. Последните данни на ЦИК за резултата от вчерашния вот показват, че АБВ е с малко над 4-процентовата бариера и вероятно вкарва 10 депутати в 43-ото Народно събрание.

Първанов посочи и условията, които трудно биха били преглътнати от бъдещо дясно правителство -  въвеждане на необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане.

Експрезидентът заяви, че за него властта не е самоцел и обясни, че точно по тази причина не се е кандидатирал за депутат. Според него следващото правителство не трябва да се етикетира като "експертно", тъй като тази формулировка е послужила за избягване на политическата отговорност при кабинета "Орешарски".

Първанов е категоричен, че и на тези избори, също като при евровота, е имало мащабно купуване на гласове. Той обаче не посочи кои партии са търгували, защото нямал доказателства и това било работа на МВР.

"Позитано" се отдалечи от идеите на строителите на лявата идея в България. Образът на лявото трябва да се изчисти", каза Първанов и добави: "Гледайте делата ни и по тях ни съдете". 

Според бившия президент трябва да се състави работещо правителство, защото още едни предсрочни избори биха били катастрофа за държавата.