Художникът Тулуз-Лотрек рисува редовно дългограките момичета от "Мулен руж" в Париж, английският крал Едуард VII е пил шампанско там, Никол Кидман игра в едноименен филм, пише в. "Дейли телеграф". Защото легендарното парижко кабаре празнува днес 125-та си годишнина - с първото от серията специални шоу програми в чест на първите му култови изяви. В програмите ще бъдат почетени прочути основатели на кабаретното изкуствоо, както и други изпълнители през годините - Едит Пиаф, Лайза Минели и Франк Синатра.

Домът на разголените танцьорки на френски канкан бързо става любимо място на парижкия хайлайф през 1889 г. И оттогава не престава да привлича публика. Имунизирано към икономическите затруднения във Франция, "Мулен руж" остава процъфтяващ бизнес, привличайки с шоу програмите си 600 000 души на година. Близо половината са туристи - най-вече от Китай, Русия и САЩ. Годишните приходи на кабарето са на стойност над 65 милиона евро. Всички 60 "Момичета на Дорис", които танцуват в "Мулен руж", са дипломирани класически балерини.

Уточнихме последното, за да не си помислите, че са леки жени, които можеш да си поръчаш след представление. За разлика от масовия български политик, но за това даже не си струва да пишем - то е световно известно и омръзнало на всички. Най-смешното съвпадение обаче, което се забелязва покрай 125-ата годишнина на "Мулен руж" с 25-ата годишнина на БГ демокрацията, се забелязва в името - парижката "Червена мелница" явно ще надживее с много нашата 100-годишна червена партия, която катастрофира на изборите вчера, колкото и да я е срам да си го признае.  

А това е шоу от 25 години. Тъжна работа.