Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Свързани мерки, които реално и в кратки срокове ще намалят трафика и съответно отделянето на вредни емисии във въздуха, са предвидени в програмата на кандидата на „Демократична България“ за кмет на столицата арх. Борислав Игнатов в частта ѝ „София – мобилна столица“.

По данни на AirBg през септември в столицата за пореден път бяха отчетени повишени нива на азотен диоксид. Те зависят основно от автомобилния трафик. Затова решаването на проблема с трафика е ключово за управлението на София и „Демократична България“ знае как да го направи. Ето някои от най-важните решения, включени в програмата:

Пълна промяна на философията на пътната обстановка. Синхронизиране на Генералния план за организация на движението и Транспортно-комуникационен план на София. Тези два компонента трябва да бъдат координирани и трябва да бъдат осъвременени. По закон те трябва да се осъвременяват на всеки 5 години, но за съжаление от 2015 г. това не се е случвало.

Общ координационен център за градска мобилност, който да събира на едно място цялата информация за пътния трафик.

Довършването на ринговите трасета като алтернативи на сегашното транзитно придвижване през центъра на града. Приоритет е завършването на бул. „Тодор Каблешков" от бул. „Цар Борис III" до бул. „Г. М. Димитров" (с интегриран трамваен и велотранспорт) и изграждане на Източната тангента от 4-ти километър през бул. „Ботевградско шосе" и бул. „Владимир Вазов". 

Подобряване свързаността на уличната мрежа в целия град, преодоляване фрагментираността на градската среда и осигуряване на свързаност, необходима за новата градска мобилност. ДБ ще работи приоритетно за свързаност в Западната част на София като предпоставка за развитие на надземен обществен транспорт и градско интегриране. Чрез осъществяване на отлаганите пробиви (бул. "Копенхаген" до жк "Младост"; от Сточна до Централна гара; бул. "Монтевидео" до "Люлин"; бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до моста "Чавдар", бул. "Пенчо Славейков" до бул. "Инж. Иван Иванов"; под Централна жп гара - от бул. "Христо Ботев" до ул. "История Славянобългарска" и др.). 

Гарантирано качество на всяка нова улична инфраструктура, безопасна и даваща достъп на всички участници в движението, като ще дадем приоритет на развитието ѝ в кварталите.

Приоритетна работа вместо за големи булеварди, за балансирано развитие на цялата улична мрежа с фокус върху интегрираната свързаност на града и вътре в кварталите.

Обособяване на зони с ниски емисии чрез ограничаване на движението на МПС в централните части на града.

Увеличаване на броя и ефективността на еднопосочните улици. „Демократична България“ ще работи за увеличаване на средната скорост на придвижване на всички участници за сметка на моментната чрез по-широкото използване на повдигнати пешеходни пътеки, острови и зелени разделители, кръгови и елипсовидни кръстовища, успокоени зони, уширения за спирки, включвания на второстепенни улици и т.н.

Въвеждане на „жилищни зони" за успокоен трафик, където пешеходците, автомобилите и колоездачите са равноправни – с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Входният автомобилен трафик ще се регулира със „затихване", включително чрез физически препятствия, в синхрон със съвременните тенденции в големите градове в Европа.

Безопасен автомобилен транспорт, чрез поставяне на нови камери за следене на скоростта, включително чрез засичане на средната скорост. Подобряване на уличното осветление, маркировката и контрол над качеството на ремонтите.

Контрол над шума и осигуряване на нужните уреди за измерване нивата на шума и организиране на проверка, съчетана с проверка на емисиите от газовете. Прилагане на иновативни практики за пилотни проекти по инсталиране на шумови радари, които да засичат нарушителите съвместно със системата за видеонаблюдение.

Стимулиране на споделеното използване на автомобили и проучване на възможността за интегрирането на тази услуга в обществения транспорт на София. 

Програмата „Мобилна столица" включва всичко свързано с придвижването в града и започва с градския транспорт, където са основните приоритети за оптимизация.

"Демократична България" си поставя за цел София да остане град със средно време за придвижване в основните направления от около 30 минути, т.е. компактен град, което да включва и изнесените градски центрове, смесените зони и т.н.

„Не желаем да лишим гражданите от свободата, която предлага личният автомобил, и въпреки че политиката ни ще бъде насочена към развитието на електрическия транспорт, на велотранспорта и на микромобилността, чрез развитие на синята и зелената зона ще уредим въпросите за паркирането по улиците, както и ще стимулираме изграждането на многоетажни и подземни паркинги, които да поемат значителна част от паркираните в момента по улиците и зелените площи коли", изтъкна арх. Игнатов.

Целта на „Демократична България“ е да превърне обществения транспорт в ефективна алтернатива на придвижването с автомобил. Ще бъдат подобрени драстично качеството, удовлетвореността от ползването и привлекателността му чрез специални усилия за подобряване свързаността и интеграцията на различните видове транспорт, включително и с железопътния транспорт и с регионалната транспортна система, така че да бъде значително подобрена комуникацията с близко разположените до София дестинации. 

„Всичко в нашата програма се реализира благодарение на основния инструмент за управление – дигитализацията. Това значи свързаност, синхрон и контрол на трафика", подчерта арх. Игнатов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.