Борис Джонсън активно се опитва да убеди депутати от Камарата на общините да подкрепят сделката му за "Брекзит", като се очаква вотът да бъде изключително оспорван.

За да бъде прието, споразумението трябва трябва да бъде подкрепено от 320 депутати. В долната камара има 287 консерватори и премиерът ще трябва да наложи пълна партийна дисциплина.

По данни на "Гардиън" Джонсън със сигурност може да разчита на 259 от тях, което означава, че му липсват 61 депутати. За 71 депутати, които не са консерватори, не се знае как ще гласуват.

Вотът в Камарата на общините - на кантар

Британски медии публикуваха прогнози относно броя на депутатите, които са склонни да подкрепят сделката на Джонсън.

Според изчисления на "Файненшъл таймс" от четвъртък вечерта 318 депутати ще подкрепят споразумението, а 321 ще гласуват срещу него.

"Скай Нюз" твърди, че 316 депутати ще гласуват "за" сделката - на 4 гласа от успеха. 

Председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли обяви пред "Би Би Си", че "ако всеки спази думата си и гласува както е обещал да го направи при представена сделка, тогава броят ще бъде достатъчен". Затова премиерът заяви пред британската медия, че е "много уверен" преди гласуването тази събота.

Юнионистите отново може да спънат "брекзитърите"

Голямата пречка пред одобряването на споразумението не са т.нар. римейнъри, които настояват за втори референдум, а едва десетимата представители на роялистката Демократическа юнионистка партия (ДЮП), които не желаят Северна Ирландия да попада в различен митнически съюз от останалата част от кралството.

Клевърли сподели, че все още се водят разговори с ДЮП, но тази сутрин лидерите на малката партия отново подчертаха намерението си да гласуват против сделката.

Сами Уилсън, който е депутат от юнионистите, заяви пред Би Би Си, че Джонсън е "подписал на сила сделката", защото ЕС знае, че е "уязвим в парламента". Опозиционните партии също обявиха, че юе гласуват против споразумението.

Фокусните групи на Джонсън

Така Джонсън ще трябва да разчита на следните три групи:

- консервативните "брекзитъри", които досега гласуваха против сделката на Мей.

При трите гласувания юнионистите бяха подкрепени от мнозинството от силното "твърдо брекзитърско" крило "И Ар Джи" на Консервативната партия (те са 28 на брои в долната камара).

Няколко от видните представители на групата издават сигнали, че са склонни да гласуват "за" споразумението на Джонсън, но повечето се очаква да уважат решението на ДЮП.

- 23 бивши консерватори, които сега са независими, включително 21 депутати, които Джонсън изключи от партията миналия месец, след като гласуваха против него, за да предотвратят "твърд Брекзит".

Оливър Летуин - един от бившите консерватори, сподели пред "Би Би Си", че очаква 17 или 18 от 21-ата разбунтували се "тори" да подкрепят Джонсън.

Той обаче настоява да се приеме и удължаване на срока за напускане, тъй като правителството може да не успее да прокара споразумението през пълната процедура навреме до 31 октовмри, което ще доведе до "твърд Брекзит".

- Лейбъристи, които са изразили желание да подкрепят сделката, но се страхуват, че много хора ще загубят работата си и по какъв начин ще се измени законодателството относно опазването на околната среда. Според "Гардиън" те са 19 на брой.

Министър-председателят ще се фокусира и върху лейбъристите, избрани в райони, в които населението подкрепя напускането на ЕС. 

Вотът в събота ще е последната възможност на Джонсън да прокара споразумението за сделка преди крайния срок на "Брекзит" - 31 октомври.

При провал на вота, премиерът е задължен от предишен закон на Камарата на общините да поиска поредно удължаване до 31 януари 2020 г., въпреки че многократно е настоявал, че "би предпочел да падне мъртъв в канавка", отколкото да спази нареждането на парламента.

Политическият редактор на "Би Би Си" Лаура Кенсберг твърди, че ако сделката бъде отхвърлена, правителството ще се опита да заобиколи отлагането като предизвика предсрочни избори.