Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера се кълнеше, че няма да се срещне с пристигналите в страната му вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео, все пак ги прие, предават световните агенции.

Пенс и Помпео дойдоха в Анкара по поръка на Тръмп. Те трябва да убедят Ердоган да спре военната си офанзива в северна Сирия и да обяви прекратяване на огъня. 

Досега Ердоган гордо отказва да направи това, дори под заплахата страната му да попадне под американски санкции, за които Тръмп по-рано предупреди.

ЕС не успя да постигне единодушие да наложи санкции на Турция, но призова страните си да спрат износа на оръжия и боеприпаси за нея.

По-рано през деня медиите разпространиха писмо на Тръмп до Ердоган, в което американският лидер казва направо на турския си колега: “Не бъдете глупак!” - в смисъл да не упорства военната операция широко критикувана по целия свят и особено - от европейските съюзници в НАТО.

Не бяха известни веднага подробности от разговорите между Ердоган и Пенс, но докато те течаха, Турското министерство на отбраната, цитирано от “Ахвал нюз”, заяви, че дискусиите за налагането на нови санкции над Анкара заради сирийската операция са несъвместими с "духа на НАТО".

Критиците на Тръмп в САЩ смятат, че натискът върху Ердоган е опит за “ограничаване на щетите” от по-ранното решение на Белия дом да изтегли американските войски от сирийските територии, в които нахлу турската армия. 

Тя се опитва да изтласка оттам кюрдските милиции, които дадоха хиляди жертви рамо до рамо с американските войници, за да разгромят халифата на т.нар. “Ислямска държава” в Сирия. 

Кюрдите сега обвиняват Америка, че им е “забила нож в гърба”, докато те, заедно с US войските са охранявали пленените джихадисти в северна Сирия.  

Отношенията между Вашингтон и Анкара са обтегнати по-отрано заради турската покупка на руски противовъздушни ракетни системи С-400. Заради тази сделка страната на Ердоган загуби участието си в американската програма за доставка на изтребители от последно поколение Ф-35.