Франция отново се е изказала против започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, съобщи „Политико“, като цитира три дипломатически източника.

Това станало вчера на извънредна среща на посланиците на страните членки в Люксембург, посветена на разширяването. Днес въпросът трябва да бъде обсъден и от министрите по европейските въпроси пак в Люксембург.

Интересното е, че само френският представител Филип Леглиз-Коста се изказал против преговори със Скопие, твърдят източниците на „Политико“. Докато в съпротивата си срещу преговори с Тирана Франция имала съюзници в лицето на Холандия и Дания.

Еврокомисията и значително мнозинство от страните членки са били твърдо за започване на преговори с двете държави от Западните Балкани, отбелязват дипломати. Очаква се Албания и Северна Македония да получат дата за преговори на предстоящия Европейски съвет, който ще се проведе на 17 и 18 октомври в Брюксел.

Вчера пред Комисията по външни работи в Европарламента говори дипломат номер 1 на Скопие Никола Димитров. Той предупреди, че ново „не“ от Брюксел ще обезкуражи всички страни от региона и че те могат да останат с впечатлението, че не си струва да полагат усилия.