Европейската квалификация България - Англия (0:6) два пъти бе спирана преди почивката по подозрения за расистки подвиквания към гостите на националния стадион "Васил Левски".

Самият двубой ще се запомни с това, а също с тоталното бездушие на нашия отбор и доминацията на състава от Албиона. Това е най-тежката загуба в историята на българския национален тим.

За първи път съдията спря сблъсъка в 27-ата минута, когато дебютантът Тайрън Мингс се оплакал, че чул реплики на расова основа. Според протокола на УЕФА дикторът на арената предупреди зрителите, а мачът бе спрян за две минути.

Играта бе подновена. В края на първата част се стигна до ново прекъсване и оживени дискусии край страничната линия. Островитяните се насочиха към своята скамейка, а някои от тях - като Джордан Хендерсън и Киърън Трипиър, дори разговаряха оживено с нашия селекционер Красимир Балъков.

Оказа се, че в този случай хърватският съдия Ивен Бебек чул нещо от трибуните, което го смутило. Той разговаря с английския треньор Гарет Саутгейт, а на пистата слезе и делегатът на УЕФА.

След няколко минути суматоха и дискусии полувремето все пак завърши. Според информация на БНТ реферът питал гостите дали са готови да продължат. Те го уверили, че искат да играят.

В същия момент няколко десетки запалянковци, облечени предимно в черно и с черни качулки, напуснаха стадиона от сектор "Б". Не е ясно дали те са замесени по накакъв начин. Отново по информация на БНТ групичката сама решила да си тръгне, за да не бъде обвинена в расизъм (долу).

Това се оказа невярно - кадри по английска телевизия показаха, че същите "качулки" използват расистки поздрав и размахват фланелки с надписа "Без уважение". Последното явно е реакция на призива и кампанията на УЕФА, наречени "Уважение".

Някои от националите ни, начело с Ивелин Попов, разговаряха със стюарди и зрители. Това стана най-вече на почивката.

Въпросният протокол на УЕФА включва три стъпки - предупреждение от диктора, прибиране на отборите в съблекалнята (ако расизмът продължи) и прекратяване а мача в случай, че обстановката остане враждебна.

На терена "трите лъва" изцяло превъзхождаха и спечелиха с голове на Маркъс Рашфорд (7-ата), Рос Баркли (20-ата и 32-ата) и Рахим Стърлинг в 45-ата. През втората част Стърлинг се разписа още веднъж - в 69-ата, а в 85-ата Хари Кейн най-сетне отбеляза "дежурния" си гол с екипа на Англия.

Самият мач приличаше на стрелбище по посока на българската врата, а по-безволев и безсилен наш състав не се помни. Гостите можеха да спечелят и с двуцифрен резултат, те удариха греди, а в няколко ситуации им попречи и вратарят Пламен Илиев.

В другия мач от нашата група тази вечер Косово победи Черна гора с 2:0.

Англия води  с 15 точки, Чехия има 12, Косово - 11, Черна гора и България са с по три. Нашите са без победа кръг преди края - на знаковата дата 17 ноември селекцията ни приключва надпреварата с домакинство срещу Чехия.