Ханой изтегли анимацията "Загубеният Йети" от кината заради сцена, в която политическата карта на Южнокитайско море е прекроена и обширни морски територии на Виетнам са присъединени към Китай, предаде Ройтерс.

Филмът е продуциран от американската компания "Дриймуъркс" (създала анимации като "Шрек", "Мадагаскар" и "Кунг фу панда") и базираното в Шанхай - "Пърл студио", което вероятно е отговорно за незабелижимия детайл.

Пунктирната "U-образна" линия се използва в китайските карти, за да изобрази претенциите на Китайската комунистическа партия (ККП) върху огромна част от богатото на полезни изкопаеми Южнокитайско море, в което е включена и земя, която Виетнам възприема за част от континенталния си шелф. 

Пекин и Ханой са в конфликт, след като в началото на юли Китай изпрати плавателен съд, който да изследва полезните изкопаеми във водите на Виетнам. През август бяха организирани протести пред китайското посолство в Ханой.

Виетнам многократно обвини Китай, че нарушава суверенитета на страната и неуспешно настоя Китай да отстрани корабите си от региона.

"Ще отменим "(лиценза на филма), заяви пред местен вестник Та Куан Донг - заместник-министър на културата, спорта и туризма.

В "Загубеният Йети" се разказва за китайско момиче, което открива, че митичното същество живее на покрива на дома ѝ в Шанхай.

Той бе пуснат по кината във Виетнам на 4 октомври. На 13 октомври обаче бе изтеглен, след като бяха публикувани снимка в социалните мрежи на провокативния кадър.

 
В България се излъчва от 27 септември.

Миналата седмица американският спортен канал И Ес Пи Ен бе разкритикуван, след като бе използва карта със същата пунктирана линия по време на репортаж за скандала между Националната баскетболна лига и Китай.