Трима изследователи получиха Нобелова награда за икономика за 2019 година. Победителите са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар и получават наградата за техния експериментален подход за справяне със световната бедност. 

Двама от наградените - индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло, работят в Масачузетския технологичен университет (MIT), а американецът Майкъл Кремер преподава икономика в Харвард. 
Така Дуфло става втората жена, която печели приза в категорията "Икономика". Освен това тя се превръща и в най-младия носител на "Нобел" в областта. 

"Само за две десетилетия техният нов подход, базиран на експерименти, преобрази икономиката на развитието, която в момента е процъфтяваща област на научните изследвания", написа Нобеловия комитет в туитър. 

Журито е решило да награди изследователите заради техните опити да "разбият" големите проблеми за бедността на малки въпроси, които подлежат на емпирични изследвания. 

 

 

Наградата за икономика от 9 милиона шведски крони (около 915 300 щатски долара) е по-късно допълнение към петте награди, създадени по волята на индустриалния инвеститор и изобретател на динамита Алфред Нобел и които Шведската централна банка (Riksbank) присъди за пръв път през 1969 година.