Местният вот е причината Европейската комисия да бави европейския доклад за правосъдието на България. Това каза пред "Фокус" Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията. Той допълни, че докладът може да има политически последици за някои от страните в кампанията и подобна чувствителност е мотив за бавенето му.

По повод евентуална замяна на мониторинга над България и Румъния с общ европейски мониторинг Безлов коментира, че тази идея съдържа много противоречия.

"Много от големите държави се противопоставят на такива оценки от Брюксел. Големите страни по принцип смятат, че техните системи са достатъчно добри и по-добре разбират, какво да правят във вътрешните си политики и политиките си на сигурността, отколкото администрацията в Брюксел. Това е една тема, която има противоречия и не мисля, че нещо ще се промени в това отношение. Няма как да си представим Брюксел да каже на Берлин или Париж - обикновено става обратното", каза Безлов.

И припомни, че много източноевропейски страни също се противопоставят на политиката на Брюксел.

Безлов уточни, че макар и темата за организираната престъпност да е свалена от европейските доклади, корупцията е голяма тема, както у нас, така и в поне една трета от европейските страни. И припомни, че по време на избори започват да се появяват факти и теми, свързани с политическата и административната корупция, като даде пример с Апартаментгейт по време на европейския вот. Според Безлов големият проблем е липсата на местни медии, което води до липса на местни остри кампании, в които политическите противници вадят различни факти за ситуациите в градовете си.