Двама бизнесмени от Флорида, които са помагали на адвоката на Тръмп - Руди Джулиани, да разследва Джо Байдън, са били арестувани за нелегално финансиране на избирателен комитет на президента, обявиха прокурори, цитирани от Ройтерс.

Роденият в Украйна Лев Парнас и Игор Фруман (от Беларус) бяха задържани на летище във Вашингтон с еднопосочни билети за Виена.

Според прокурори двамата са обмисляли да финансират с 1 милион долара от неизвестен руски бизнесмен кандидати за федерални и щатски служби. Общо 325 000 долара са били насочени към политически комитет на Тръмп - America First Action, през май 2018 г.

Вписано е, че парите са инвестирани от енергийна компания, която е била използвана, за да се прикрие самоличността на източника. Американският закон забранява дарения от чужбина за американските избори.

Парнас обясни, че нарушенията са били неумишлени и ги обоснова с липсата на опит в политическите дарения. Той подчерта, че не се е опитвал да прикрие източника на парите.

Кели Садлър - говорителка на въпросния комитет на Тръмп, потвърди, че групата е получила 325 000 долара, но добави, че парите са били поставени в "отделена банкова сметка" и че не са били използвани.

Джулиани сподели, че Парнас и Фруман са му помогнали да разследва действията на Джо и Хънтър Байдън в Украйна. Хънтър, син на Джо Байдън, е служил като директор в украинската енергийна компания "Бурисма".

Демократите в Камарата на представителите поведоха разследване за импийчмънт на президента, след като бе публикуван препис от телефонен разговор между Доналд Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски. Според тях държавният глава на САЩ е задържал военни помощи за Киев на стойност 400 милиона долара, за да издейства обещание, че Байдън ще бъдат разследвани от местните власти.

Прокурорите отбелязаха, че Парнас и Фруман са се опитвали да спечелят политическо влияние, за да основат бизнес за продажба на марихуана за развлекателни цели. Според тях Парнас също е взел участие при отстраняването на американския посланик в Украйна.

"Защитата на почтеността на нашите избори и защитата на нашите избори от незаконно външно влияние са централно заложени в законите ни за финансирането на изборите", обяви щатскиsj прокурор Джефри Бърман пред репортери в Ню Йорк. "И както тази служба обясни - ние няма да се поколебаем да разследваме тези, които извършват престъпления, които поставят под въпрос почтеността на нашия политически процес", добави той.

В обвинителния акт се споменава, че Парнас и Фруман погрешно са определили, че компанията Global Energy Producers е "истинско бизнес предприятие" и че "основната ѝ функция е търговия на енергия, не политически действия". Според обвинението компанията не е извършвала никакъв бизнес.

Адвокатът на Парнас и Фруман Джон Дауд отказа да коментира. Преди той е представлявал Тръмп по време на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. в помощ на Тръмп.

Джулиани обяви пред репортери на Ройтерс, че той "няма участие" в незаконното дарение на пари.

"Парнас и Игор ми помогнаха за някои неща. Помогнаха ми в логистиката. Те познават Украйна, говорят руски. Помогнаха ми да намеря някои хора при определени случаи", обясни адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк през миналата седмица.

Джей Секулоу, адвокат на президента, сподели пред Ройтерс, че "нито президентът, нито екипът му са били запознати със схемата". 

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър определи развитието с двамата бизнесмени като "много притеснително".

"Джулиани е навлязъл до шия в тази бъркотия. Той е длъжен да даде показания под клетва, за да му бъдат зададени въпроси и за да излезе това наяве", заяви Шумър пред репортери.

Разследването на Камарата на представителите

Очаква се Парнас и Фруман да вземат участие в изслушванията на Камарата на представителите и са уведомени, че трябва да представят документи. Очаква се Парнас да говори пред конгресмени от долната камара в четвъртък, докато Фруман - в петък.

Дауд определи изискванията на законодателите като "неразумни".

Според обвинителния акт Парнас е потърсил помощта на американски конгресмен (според запознат източник по случая става въпрос за републиканеца Пит Сешънс) да поиска от Тръмп да отстрани посланичката на САЩ в Украйна Мари Йованович. Държавният глава по-късно го направи и сподели на Зеленски в публикувания им телефонен разговор от 25 юли, че тя е "лоша работа" (bad news).

Джулиани разказа пред Ройтерс, че е осигурил информация на Тръмп и Държавния департамент за Йованович, която според него е негативно настроена спрямо американския президент. Очаква се бившата посланичка да бъде изслушана от комисии на Камарата на представителите в петък.

Сешънс загуби мястото си в долната камара през миналата година в полза на демократ. Той обясни в изявление, публикувано в "Политико", че е настоял за отстраняването на Йованович, тъй като вярва, че "назначените политици не бива да критикуват президента, особено докато служат отвъд Океана".

Демократите също пожелаха да разпитват енергийния министър Рик Пери за натиска му върху Украйна да разследва Байдън. Говорителка обяви, че писмото на комисиите в момента се разглежда от министерството.

Американският посланик в Европейския съюз Гордън Сондланд трябваше да даде показания в сряда, но Държавният департамент го отмени.

Малко по-късно Белият дом обяви, че разследването е "необосновано" и "конституционно невалидно" и че няма да съдейства на Конгреса.