Премиерът Борисов откри новия участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и пътен възел Боаза с дължина 9,3 км. Трасето беше завършено шест месеца предсрочно, след като строителните дейности започнаха в края на март миналата година. За изграждането му са инвестирани 66 млн. лева от държавния бюджет.

Борисов откри участъка заедно с вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и финансовия министър Владислав Горанов.

Според Борисов новият участък ще спести на пътуващите по направлението София - Варна поне 30 минути. Той подчерта, че се работи усилено и по останалите участъци до пътя Плевен - Ловеч. Работело се усилено от Белокопитово до Търговище.

"Забележки по това трасе не трябва да има, виждате какви мантинели, какви огради за сигурност са поставени, защото това е едно изключително съоръжение. Това са карстови земи, направили сме подлези за всички селскостопански терени и два надлеза", обясни Борисов.

Той изтъкна, че след като бъде завършена магистрала "Хемус", Северна България ще стане като Южна в икономическо отношение. Според него при този ръст на икономиката и при тези приходи в бюджета, до 3-4 години ще бъде завършена цялата магистрала.

Борисов коментира и поредните заплахи от Турция, че ще пусне бежанците в Европа.

"Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато Европа е била много против Ердоган, само аз съм отивал там", каза Борисов.

И допълни:

"Вчера беше влязъл един човек от турската граница, те си го прибраха, днес - нула. Така че докато сме с Каракачанов, няма страшно".

По думите му най-важното е ЕС да поддържа споразумението с Турция, такова каквото сме го разписали.

"Нашата позиция е ясна и всички я повтарят, наши приятели, защото каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хиляди на оградата - и армията, и полицията са там. Нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Ще я съборят и ще минат. Но до този момент натискът върху българската граница е нула, затова ние настояваме споразумението да се спазва", каза премиерът Борисов.

Според него най-важна е дипломацията в случая и неслучайно натискът в Гърция е "страховит".