Нападателят от германския град Хале, който атакува местната синагога, е арестуван. Той е 27-годишен германец с крайнодесни възгледи. По време на нападението е снимал с камера. Атаката е била насочена срещу евреи. Мъжът няма полицейско досие досега. По първоначална информация се говореше за мъже в маскировъчни униформи, въоръжени с автомати и ръчни гранати. По-късно полицията съобщи, че е действал сам.

По време на атаката в храма е имало около 100 души, които са празнували Йом Кипур. Те успели да се залостят и нападателите не могли да разбият вратата.

Започнали да стрелят напосоки, включително и по дюнерджийницата, която е наблизо. Куршумите убили двама случайни минувачи - един мъж, който бил в дюнерджийницата и една жена, на улица наблизо. Полицията пристигнала за броени минути и нападателите избягали с автомобил. Тръгнали са по посока на Лайпциг. Малко по-късно бе съобщено за престрелка и в съседния град Ландсберг.

"Изведнъж започнаха да стрелят, ние се скрихме в един магазин, всички залегнахме под масите с дрехи. Лежахме така 5-10 минути, когато дойде полицията", разказа очевидец на нападението.

Хората в синагогата са в шок, медицински екипи им оказват помощ.

Пред храма са открити още гранати. Полицията призова хората в Хале да не напускат домовете и офисите си, а ако са навън, да намерят сигурно място, на което да останат. Градът е напълно отцепен.

Спрян е всякакъв транспорт към и от него - влакове, автобуси, автомобили не могат да влизат и излизат от Хале. Междувременно е арестуван един от стрелците.

Все още няма подробности за мотивите за престъплението. Полицията призова гражданите да не споделят конспиративни теории в социалните мрежи и да изчакат да се изяснят всички обстоятелства около атаката.

От българското външно министерство съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани. 

"По информация на посолството ни в Берлин германските власти още не са обявили самоличността на двете жертви, както и мотиви за престъплението. Град Хале е блокиран като жителите му са предупредени да не напускат домовете си. В ход е полицейска операция.", се казва още в съобщението на министерството. 

Посолството ни в Берлин е във връзка с германските власти, следи обстановката и при необходимост е готово да окаже съдействие.

 

Очаквайте подробности.