Лондонската полиция е задържала 319 екоактивисти във втория ден от двуседмичните протести за предприемане на повече мерки в защита на околната среда, съобщи Ройтерс. 

В понеделник движението Extinction Rebellion (Бунт срещу измирането) организира множество протести в страни като Великобритания, Германия, Австрия, Австралия, Франция и Нова Зеландия.

Те представляват последната фаза в глобалната кампания за строги мерки мерки срещу климатичните промени, координарани с групата, която доби популярност, след като блокира движението в Централен Лондон за 11 дни. 

Борис Джонсън разкритикува активистите в понеделник вечерта.

"Страхувам се, че специалистите по сигурността не искаха да дойда тук тази вечер, защото ми обясниха, че пътят ще бъде пълен с неотзивчиви нечистоплътници (uncooperative crusties)", заяви премиерът като използва британски жаргон за екоактивистите. "Споменаха, че има опасност да получа яйце по главата", допълни той.

Във вторник някой от протестиращите го разкритикуваха.

"Ние сме просто обикновени хора, които се опитват да изразят дълбокото си разочарование от това колко е бавен процеса да се предприеме действие срещу климатичните промени, с правителство, което не слуша и не приема нещата така, както трябва да бъдат приети".

Групата настоява Великобритания да ограничи емисиите на парникови газове до нулата до 2025 г., а не до 2050 г., каквато е целта на правителството.