Хиляди екоактивисти от движението Extinction Rebellion (Бунт срещу измирането) блокираха тази сутрин централни кръстовища на Берлин. Те обявиха, че ще продължат акцията си цяла седмица и настояват правителството да обяви извънредно положение заради климатичната катастрофа. Движението е по-радикално от провежданите досега ученически стачки всеки петък и иска да се вземат незабавни мерки за намаляването на емисиите СО2.

Акцията се провежда в близо 200 големи града в света като наример Сидни, Ню Йорк или Лондон.

Още в 5 сутринта стотици протестиращи се разположиха на улицата на кръговото движение около „Гросер Щерн“ в Берлин – едно от важните кръстовища в германската столица. Те разположиха одеяла за пикник въпреки студа и дори закусиха там, а полицията отби трафика. Блокади има още на „Потсдамер плац“ и около „Александер плац“. „Искаме да попречим на обществения живот, за да привлечем вниманието към затоплянето“, заяви един от участниците.

Extinction Rebellion е основана в края на 2018 във Великобритания и бързо намери привърженици в цял свят. В протеста тая седмица в Берлин ще участват над 6000 души по данни на полицията.

В Лондон до обяд полицията арестува 135 души, сред тях и 81-годишна жена. Активистите блокираха един мост и дузина улици в Уестминстър. Арести имаше и в Амстердам – 50 души са били задържани, а протестиращите са се разпръснали.