Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хиляди екоактивисти от движението Extinction Rebellion (Бунт срещу измирането) блокираха тази сутрин централни кръстовища на Берлин. Те обявиха, че ще продължат акцията си цяла седмица и настояват правителството да обяви извънредно положение заради климатичната катастрофа. Движението е по-радикално от провежданите досега ученически стачки всеки петък и иска да се вземат незабавни мерки за намаляването на емисиите СО2.

Акцията се провежда в близо 200 големи града в света като наример Сидни, Ню Йорк или Лондон.

Още в 5 сутринта стотици протестиращи се разположиха на улицата на кръговото движение около „Гросер Щерн“ в Берлин – едно от важните кръстовища в германската столица. Те разположиха одеяла за пикник въпреки студа и дори закусиха там, а полицията отби трафика. Блокади има още на „Потсдамер плац“ и около „Александер плац“. „Искаме да попречим на обществения живот, за да привлечем вниманието към затоплянето“, заяви един от участниците.

Extinction Rebellion е основана в края на 2018 във Великобритания и бързо намери привърженици в цял свят. В протеста тая седмица в Берлин ще участват над 6000 души по данни на полицията.

В Лондон до обяд полицията арестува 135 души, сред тях и 81-годишна жена. Активистите блокираха един мост и дузина улици в Уестминстър. Арести имаше и в Амстердам – 50 души са били задържани, а протестиращите са се разпръснали.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.