Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпреки заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, Турция нанесе въздушни удари срещу щаб на кюрдски отряди, предаде ТАСС, като се позова на източници от Сирия.

Вчера САЩ се изтеглиха от Сирия, но Тръмп заяви, че ще срине икономиката на Турция, ако тя премине определени граници.

Турция е нанесла удари в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке. По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия.

"Турски самолети са бомбардирали щаба на кюрдските сили в околностите на град Ал Маликия в провинция Ал Хасеке", съобщи ливанската телевизия Ал Маяден.

Все още няма потвърждение на ударите от турска страна, нито данни за жертви. Същевременно държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Вчера в профила си в туитър американският президент заяви: "Ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и несравнима мъдрост, смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)."

Тръмп призова Турция да се присъедини към "Европа и други" в "охраната на заловените бойци и семейства на ДАЕШ" само часове след като обяви, че САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Съобщението на Тръмп предизвика яростни изблици от представители на Конгреса на САЩ, както и експерти по Близкия изток, които настояха, че напускането на Сирия ще остави кюрдите в ръцете на Турция, която отдавна иска да ги смаже.

Междувременно от Пентагона заявиха, че "не подкрепят турската операция в Северна Сирия", като уточниха, че "въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е такава операция".

Докато Турция смята "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за разширение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация, САЩ от години въоръжават и защитават кюрдите - и, както посочи Тръмп в по-ранно съобщение, плащайки им "огромни суми пари и оборудване".

Коментари

Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

каква е позицията на ЕС, и в частност на България?

След мощната политическа подкрепа с инвестицията на Фолксваген Ердоан решава,че може да прави каквото си иска-има подкрепа на Европа, и е с добри отношения с Русия. Ударът в Сирия е нарушение на международното право. Следва СС на ООН да наложи санкции. Едва ли ще се случи. Турция е държава в конфрикт с Гърция(постоянно турски самолети нарушавата Гръцкото въздушно пространство), с кипър-Сееверн Кипър е в Окуупация от 1974, със Ирак, с Армения-и досега отричат за геноцида, със Сирия-с вероломната агресия над Сирийска земя. Да напомня,че Турция се намеси на предишни избори в България-като министри даваха акъл за кого да гласуват изселниците, че Турция нарушава Лондонския мир от края на първата балканска война(според лондонския мир-границата между България и Турция е до линията Мидия-Енес), Ангорския договор-не плаща обезщетение на изгонените българи от Източна Тракия. Турция е проблем за региона. Решили са,че не със силата на правото, а с правото на силата могат да правят каквото си искат(оказва се,че правото на силата има примат над силата на правото!-вж Северен Кипър-нито ООН, нето Европа, нито Грърция, нито Кипър са в състояние с правни аргументи да възстановят законността). България каква позиция има по отношение на турската агресия над Сирийска териотория? Подкрепя, не подкрепя, без позиция или? Забравихте ли как турците пратиха танкове срещу сирийските жени и деца в Диарблекир през 2017,че сега напада пак кюрдите в Сирия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.