Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Великобритания приключва днес т.нар. Операция "Матерхорн" - кампания по връщането в страната на близо 150 000 туристи, останали зад граница след фалита на туроператора "Томас Кук". Службата за гражданска авиация на Обединено кралство извърши най-голямата спасителна операция на мирни граждани от Втората световна война насам. Последният полет с туристи ще кацне в Манчестър от Орландо, САЩ, с 392 пътника на борда. Уроците от миналото са научени. 

"Монарх"

Точно преди две години, някъде около 20ч. на втори октомври вечерта британската чартърна компания "Монарх Еърлайнс" започна да отменя един по един полетите си от и до големите европейски туристически дестинации. Компанията изпада рязко в несъстоятелност, а вече настанените клиенти остават заседнали по местата, в които преди са мечтали да останат само за няколко дни почивка. Общият им брой достига 110 000 души, а британското правителство се изправя пред ужас в мирно време - как да върне толкова много хора у дома.

В спасителната операция се включват десетки частни авиокомпании, които бавно и несигурно извозват пътниците до летищата из цяла Великобритания. Загубите са огромни, хората недоволни, а админинистрацията е подложена на ожесточени атаки. Тогава никой не предполага, че другият британски туроператор-гигант - "Томас Кук ", е напът да направи хаоса създаден от "Монарх" да изглежда като детска игра. Британските власти обаче предприемат действия. Ражда се планът за спасителни полети на службата за гражданска авиация: "Операция Матерхорн". 

"Операция Матерхорн" за "Томас Кук"

"12-часови смени, без нито един почивен ден, да правите нещо, което никога досега не сте правили" - така описва пред "Индипендънт" работния процес в службата за гражданска авиация през последни дни Дам Дейърт Хътън, председателка на организацията. 

Заедно с нея, на петия етаж на сградата, работят още 500 човека, чиято основна цел през последните две седмици е да организират стотици полети, със стотици самолети, които да върнат обратно във Великобритания 150 000 изоставени след фалита на "Томас Кук" поданици на кралицата. 

Операцията стартира буквално минути след официалното обявяване на банкрута. Службата за гражданска авиация е мобилизирала около 150 самолета - британски, френски, германски, има дори една машина "Еърбъс А380" на малайзийските авиолинии. Гигантът преди се използваше за денонощните полети от Куала Лумпур до лондонското летище "Хийтроу". Полет с дължина над 10 000 км и продължителност до 14 часа. Днес обаче самолетът извършва чартърни полети от остров Майорка в Испания до Манчестър, напълнил и двата си етажа с "доволни" клиенти на "Томас Кук".

Въпреки железната организацията проблеми не липсват. Намирането на самолети се оказва сериозна пречка, особено след фаталните инциндети с един от големите лайнери, който можеше да извършва полети - Боинг 737 Макс. 

"Проблемите със 747 Макс означават, че много от самолетите, които бихме искали да използваме в този конкретен случай, не са достъпни в момента. Така че трябва да използваме самолети от по-малки превозвачи, които има по-малка издръжливост и доста по-малки капацитети", обяснява Хътън. 

Освен това, клиентите на "Томас Кук" са разположени не само из големите европейски и световни мегаполиси, но и на малки, закътани местенца като гръцкия остров Скиатос, например. 

"Пистата е къса и трудна. Не всеки самолет може да кацне. Не можем просто да изпратим някой стар самолет там". 

Проблем номер 3 - колкото и самолети да имате, те не са от полза, ако пътниците не се появят, за да лятят с тях. Огромен ресурс е използван, за да се създаде екип, който да анализира данните от "Томас Кук", да разчертае пътна карта за това кои пътници кога ще пътуват. И след това да им съобщи. 

Пътници със заболявания, инвалиди, спешни случаи, възрастни хора, деца - всички тези данни се обработват, за да се създаде йерархична система за пътниците, правилното им съчетаване за самолети, подготвени за съответните им нужди и уведомяването им. 

Към всичките тези проблеми трябва да се отчетат и лошото време, лоша организация на някои местни летища, заметресението в Инстанбул, протестите в Хонконг и още много други на пръв поглед маловажни неща. 

Общият брой на полетите по прибирането на хората е 746. Самолетите, използвани в операцията, надхвърлят 150. Служителите на британската корона, участвали в организацията, са няколко хиляди. Бившите служители на "Томас Кук", помагащи за извозването - стотици. 

Бъдещето на превозвачите "сенки"

Усилията на Службата за гражданска авиция на британската корона са похвални и достойни за адмирации. На практика Организацията успя да създаде нова самолетна компания, която продължи да работи само две седмици. Общата стойност на Операция "Матерхорн" се очаква да надхвърли 100 милиона британски лири. На този фон критиците питат:" Нужно ли беше да се бърза толкова с фалита? Не можеше ли британското правителство да гарантира дълговете на компанията, поне докато тя не прибере всичките си клиенти?"

Създаването на такива временни "превозвачи сенки" струва твърде много пари на данъкоплатците. От тези 100 милиона паунда поне 60 ще бъдат покрити от фонда за спешни случаи "Атол", но останалите 40 млн. паунда ще трябва да бъдат поети от хората. 

Добрата новина - докато тече дебатът за това какво да се прави в такива ситуации, 150 000 туристи отново са у дома си. Великобритания извърши най-голямата спасителна операция след Втората световна война насам. 

"Искам да стане ясно на всички - ние не искаме да правим това отново. Никога", завършва Дам Хътън, жената, която преведе службата за гражданска авиация през този кошмар. 

*"Матерхорн" е връх в Алпите, висок 4478 m. Представлява живописен остатък от скален блок, издигнат от движенията на земната кора преди 50 млн. години, когато са се сблъскали континентите Африка и Европа. Той е разположен на границата между Швейцария и Италия. Има вечни снегове и ледници. Матерхорн е най-късно изкаченият от високите алпийски върхове. Операция „Матерхорн“ пък е военна операция на въздушните сили на Съединените щати през Втората световна война за стратегическото бомбардиране на японски сили от "Суперфортрас Б-29" със седалище в Индия и Китай. Целите включват самата Япония и японските бази в Китай и Югоизточна Азия. Кампанията носи такова име, заради изключителното си ниво на трудност и малки шансове за успех. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.