Легендарният руски режисьор Юрий Любимов почина днес само 5 дни, след като навърши 97 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Той се спомина в Боткинската болница в Москва, където бе докаран през седмицата в тежко състояние. Причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност.

Юрий Петрович Любимов е роден на 30 септември 1917 г. в град Ярославъл. Баща му е търговец, а майка му - учителка. Заради буржоазния си произход родителите му са арестувани, когато Любимов е все още дете, и прекарват известно време в затвора.

Завършва през 1939 г. московския театрален институт "Борис Шчукин" към Държавния академичен театър "Евгений Вахтангов".

Пробивът през 1963 г.

Големия си пробив режисьорът прави през 1963 г. с постановка със студенти на "Добрият човек от Сечуан" на Бертолд Брехт на сцената на училището "Борис Шчукин". Така се формира ядрото от артисти, играещи през годините в постановките на Любимов. На следващата година той е поканен да съживи Театъра за драма и комедия на Таганския площад, известен като Театъра на "Таганка". Любимов извършва революция в театъра, като взема в трупата най-талантливите студенти и сваля целия дотогавашен репертоар.

Следват главоломни успехи с "Животът на Галилей" на Бертолд Брехт, "Хамлет" на Уилям Шекспир и "А утрините тук са тихи..." по едноименната повест на Борис Василиев.

През 1976 г. Любимов среща жената на своя живот - 29 години по-младата от него унгарска журналистка Каталин Кунц. Двамата се женят и им се ражда син Пьотр.

Облаците над Юрий Любимов започват да се сгъстяват след смъртта на близкия му приятел Владимир Висоцки. Режисьорът организира погребението на певеца въпреки нежеланието на властите да се шуми около кончината.

Съветският режим забранява спектакъла на Любимов, посветен на Висоцки. През 1982 г. е свалена постановката му на "Борис Годунов" на Пушкин, а година по-късно - на "Театралния роман "на Булгаков.

По същото време обаче играната в Лондон постановка на "Престъпление и наказание" на Достоевски, изпълнена от трупата на Любимов, печели наградата на в. "Ивнинг стандард".

Това окончателно прелива чашата на търпението на режима в Москва.

Лишаване от гражданство

Юрий Любимов е лишен от съветско гражданство, докато се намира в чужбина. Формален повод за това е негово интервю за британския в. "Таймс". В него режисьорът критикува културната политика в СССР.

Указът за лишаване на Любимов от гражданство е подписан от съветския лидер Константин Черненко. Зевзеци казват, че това е единственото нещо, с което се е започнил този човек, управлявал СССР едва 11 месеца и едвам държащ се на краката си заради своите старост и болест.

Името на Юрий Любимов е заличено от всички афиши и е забранено то да бъде споменавано.

По време на принудителната си емиграция режисьорът обикали света, като преди всичко пътува между Великобритания, САЩ и Израел. Получава израелско гражданство.

Юрий Любимов се завръща в СССР през май 1988 г., в разгара на перестройката. Посрещнат е като национален герой. Година по-късно съветското му гражданство е възстановено.

Режисьорът се връща на работа в Театъра на "Таганка", но отношенията с неговата трупа охладняват. Тя се разцепва на две. Една част напуска театъра. Но Любимов успява да привлече нови актьори към верните си хора и отново поставя блестящи постановки.

Скандал и оставка

През 2011 г. Любимов подава оставка от поста си. Причина е скандал между него и актьорите, избухнал по време на гастрол в Чехия.

Режисьорът преминава в театър "Евгений Вахтангов", където през 2012 г. се играе 4-часовата му постановка на "Бесове" на Достоевски. Публиката е във възторг и критиката започва да говори за най-новия период в творчеството на Любимов. А той е вече на 95 години!

През 2013 г. в неизменно препълнената зала на Болшой театър се играе "Княз Игор". Билетите са продадени няколко месеца по-рано.

На 2 октомври 2014 г. Любимов се почувства зле и бе откаран в болница. Той почина рано тази сутрин.