ЕС да отговори остро на САЩ и да наложи също по-високи мита върху американски стоки поиска германският външен министър Хайко Маас. „ЕС трябва да реагира на решението на Тръмп и на свой ред да наложи високи наказателни мита“, поиска Маас.

Тръмп обяви, че ще наложи мита на стойност 6,9 милиарда върху стоки и услуги от ЕС, след като Световната търговска организация постанови, че Вашингтон има това право. Засегнати са например луксозни сирена от Италия, кафе и вино от Германия, зехтин и текстил от Испания. СТО даде това право на САЩ, след като призна, че дългогодишните субсиди иза „Еърбъс“ и „Боинг“ от страна на ЕС са били в нарушение на търговските правила. След като организацията обяви решението си, Тръмп реагира в туитър с изречението: „Това е една хубавичка победа!“.

САЩ ще наложат митата си от 18 октомври. Преди това обаче и Вашингтон и Брюксел имат шанс да уредят споровете си с преговори. Тръмп се обяви против това, но външният министър Майк Помпео сигнализира, че последен рунд преговори преди 18 октомври имат смисъл и за двете страни. „Ще говорим с ЕС на всяка цена“, заяви той в интервю за италианския вестник „Ла Стампа“.