Обещание за ревизия на досегашното управление на община Пловдив и сезиране на компетентните органи при открити нарушения, заявка за един мандат градът да настигне София по стандарт на живот, атаки между кандидатите за политическото им минало и настояще и спор кой с кого е управлявал, и идентифициране на проблеми на града - задръствания, мръсен въздух, липса на ясли и детски градини, съмнения в прозрачността на обществени поръчки (макар и без примери) и др. 

Това е картината след дебатите по бТВ между първите четирима, според социологическо проучване по поръчка на телевизията, претенденти за кмет на Пловдив - Здравко Димитров от ГЕРБ, Славчо Атанасов от НФСБ/ВМРО, Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" и Николай Радев от БСП за България. 

Новината за бъдеща ревизия на управлението на досегашния кмет Иван Тотев (ГЕРБ) дойде от кандидата за негов наследник от партията - Здравко Димитров. А и въпросът за наследството в общината бе насочен конкретно към него. 

Димитров обяви, че в града са направени хубави неща и изброи - ремонт на централния площад, реставрацията на Малката и Голямата Базилика, на градската художествена галерия, нова спортна зала, булеварди, инфраструктура. По думите му оттук нататък трябва да се надгражда свършеното. 

"Мисля, че всеки един от нас е длъжен да направи ревизия, ако влезе в общината, и това е нормално. И, ако има нередности, бих ги казал. В противен случай не бих бил честен към гражданите на Пловдив", заяви кандидатът, издигнат от ГЕРБ на конкретния въпрос. 

Николай Радев от БСП зададе уточняващ въпрос - ако има нарушения, ще последва ли сезиране на компетентните органи:

"Ако има нередности - разбира се, иначе бих бил съучастник", заяви Димитров.

Останалите трима кандидат-кметове за ревизия не говориха. Но управлението на Тотев отнесе сериозни критики. Според Славчо Атанасов един от проблемите е, че общината е задлъжняла със заеми - към момента около 65 млн. лв, а ремонти се правят непрозрачно и на "чудовищно високи цени". Обвинението не бе придлюжено от конкретни примери, извън общата цитирана сума. В момента имало и 19 млн. лв. несъбрани вземания от общината.

Дани Каназирева пък обясни, че гражданите на Пловдив плащат високи данъци, но не получават качествени услуги в замяна и обяви, че е нужен пълен финансов преглед на общината. 

Здравко Димитров на свой ред призна, че бюджетът на Пловдив не е в цветущо състояние, но заемите имат смисъл и се изплащат редовно - по 11 млн. лв. годишно. А със 50 млн. лв са били изградени улици и други проекти, които са видими. По думите му трябва преглед на работата на общинските дружества, както и привличане на публично-частни партньорства. 

Николай Радев наблегна за социалните теми здравеопазване и образование, като по думите му общинските поликлиники и болници се управляват лошо и не може частните здравни заведения да печелят, а общинските да са губещи. 

Кой с кого е управлявал?

Политическият сблъсък за минали и настоящи коалиционни отношения беше неизбежен, като се има предвид, че кандидатите имат сериозен политически опит в Пловдив. Димитров припомни на Славчо Атанасов, че когато става кмет на града (преди двата мандата на Иван Тотев - б.р.) - подкрепен тогава и от ГЕРБ, само след година вкарва БСП във властта "през задната врата" и всъщност управлява със социалистите. Атанасов се защити, че срещу него имало "преврат" като били иззети правомощия за сметка на районните кметове. Те тогава бяха от ГЕРБ, а Атанасов не пропусна да напомни, че и самият Димитров е бил сред тях. Атанасов накрая обяви, че в общината нямало "ляво и дясно", защото хората не се интересували дали лампите светят в червено или в синьо, а дали светят, както трябва. Той не видя и връзка между това, че НФСБ  чеаст от националната власт с ГЕРБ, а в Пловдив са основни опоненти.

Димитров на свой ред попита Славчо Атанасов (в рамките на регламента всеки кандидат можеше да зададе въпрос на свой опонент по ред, определен с жребий - б.р.) в колко партии е членувал. Причината - кандидатът на НФСБ днес преди беше във ВМРО, а след това, когато ВМРО се разцепи преди години, премина при отцепниците (тази партия вече я няма). 

"Бил съм винаги в партиоричното пространство", обясни Атанасов. И обвини ГЕРБ, че в партията им било пълно с бивши комунисти.

На свой ред Димитров получи въпрос за отношенията си с ГЕРБ, след като на предишните местни избори беше кандидат за кмет от инициативен комитет, подкрепен от десницата в града. А Каназирева го попита как обещава различно уплавление, щом Иван Тотев "му е началник" като лидер на партията му в града и бил подредил общинската листа.

"Аз съм учредител на ГЕРБ, не съм бил в друга партия. Кандидатирах се предишния път, защото не бях съгласен с начина на управление. Единственият ми началник е моята съвест и гражданите на Пловдив, а ГЕРБ има един лидер и това е Бойко Борисов", заяви Димитров. По отношение на ГЕРБ в Пловдив той декларира, че всички в нея са един отбор, а листата е подредена от членовете й на номинационни събрания. 

Каназирева, която също е била в различни партии, не получи такъв въпрос, но пък бе обвинена, че е участвала в управлението на града досега - и подкрепяла предложения за сделки и  други на Иван Тотев и хората му. Критиката дойде от БСП, на което Каназирева отвърна, че това е "комунистическа лъжа" и "десет живота няма да ми стигнат да направя греховете, които вие от БСП имате към града ни"

Никой от опонентите му не се усъмни в политическата принадлежност на Николай Радев от левицата, но той самият обяви, че наистина БСП е управлявала известно време със Славчо Атанасов "и си понесохме последиците от това..." Радев заяви, че социалните политики, с които Атанасов се хвали от кметския си мандат - всичките били по инициатива на БСП, а за безплатни ясли дори се наложило месеци наред да "гонят" кмета да подпише. Атанасов, закономерно, отрече.

За въздуха, детските градини, трафика

Тъй като мръсният въздух е един от най-сериозните проблеми на Пловдив, кандидатите отвърнаха как биха се борили за разрешаването му. Според Здравко Димитров проблем е трафикът - задръстванията. На година в града се регистрират 6000 коли, а се бракуват 1000, даде пример той. Освен разрешаване на проблема с трафика, Димитров обяви, че трябват и програми за преминаване на алтернативно гориво за отопление - да се наблегне на ТЕЦ, газ и климатици, за да се разреши казуса с фините прахови частици, идващ и от горенето на материали за отопление. Той все пак даде статистика, че нивата на замърсяване падат с годините постепенно, но още не е достатъчно. 

Славчо Атанасов, а и Дани Каназирева говориха за "зелената система" на града, като първият обяви, че имало проекти за 3 нови парка, а по негово време били построени 4. Съгласи се и че трафикът е проблем, което направиха и останалите опоненти на Димитров.

Кандидатката на "Съюз за Пловдив" пък извади данни, че настоящата управа на общината планира нови 2265 дка от зелени площи да бъдат застроени и това трябва да се спре. 

И тя, и Николай Радев говориха за забрана на строителството в междублоковите пространства и възстановяването им като градини. 

Всички се съгласиха, че в Пловдив има недостиг на детски градини и ясли. Здравко Димитров обеща да бъдат изградени по 2 нови градини във всеки от районите на Пловдив (те са 6 - б.р). Контрираха го, че за двата мандата на Тотев са били построени общо 4 такива. Според Славчо Атанасов по-реалистично е да се изгради по 1 градина в район, а според Каназирева първо трябва да се инвестира в яслите, които са по-голям проблем.

Николай Радев от самото начало определи като свои основни приоритети общинското здравеопазване и общинското образование, се възмути, че не се прави достатъчно и по двете теми.

А общите послания на всеки от кандидатите в 30 секунди, какъвто бе регламентът на дебата по бТВ: 

Здравко Димитров:

„Ще направя Пловдив по-добро място за живеене. Открито управление, с лице към проблемите на Пловдив. Това означа да бъде решен всеки един проблем. На второ място, за да стане градът по-добро място за живеене, трябва да решим проблемите с трафика и паркирането. Да има нови зелени площи и нови детски площадки. Всичко това е свързано с високия стандарт и високите доходи. Знам как може да постигнем това. До края на мандата трябва да достигнем София по жизнен стандарт”

Славчо Атанасов

„Преди да се изпълни управленската програма за Пловдив, трябва да се решат няколко важни неща, които са пропуски на сегашното управление. Пловдив оставя празна хазна и изключително високи дългове. Задължително трябва да се стабилизират финансите на общината, защото дълговете в момента са над 65 милиона лева”

Дани Каназирева

„Познавам всеки един проблем в Пловдив. Моята амбиция е най-после подготвени и можещи хора да управляват града ни. Той се задушава от партийни схеми и договорки. На второ място искам да обърна управлението към хората. Пловдивчани плащат високи данъци и такси, но не получават качествени услуги. Познавам всеки един проблем, но за решаването им е нужен силен екип, уважение и бързи темпове за развитие. Това искам да дам на града си”, каза Каназирева.

Николай Радев

„Поставил съм си задачата Пловдив да бъде град на здраве и образовани хора. На първо място е здравеопазването, което беше съсипано през последните осем години. Това е моята основна цел – първо спасяването на Първа градска болница, доброто обслужване във всички здравни заведения в града. Пловдивските училища трябва да произвеждат висококвалифицирани ученици, които веднага да влязат и да искат своята висока заплата”.