Новосъздадената временна парламентарна комисия, която трябва да проучва обстоятелствата около спирането на програма "Хоризонт" на БНР и на твърденията за оказван натиск върху ръководството на радиото и журналисти в него, ще започне работа с покана за изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Комисията ще проведе днес първото си заседание, на което формално трябва да приеме вътрешни правила за работа. Но се очаква и да отправи въпросната покана към Цацаров.

Както е известно, прокуратурата разпореди проверка, наблюдавана от единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, откри виновник за спирането на "Хоризонт" в лицето на техническия директор в радиото - Пламен Костов. Според обвинението той е заблудил генералния директор Светослав Костов да резюлира с "Да" т. нар. профилактика на сигнала, като вторият не бил знаел за спирането на програмата за пет часа на 13 септември. Мотивите на техническия директор и към момента остават неизвестни. Не е ясно и как така Светослав Костов не е знаел за радиомълчанието предвид факта, че то бе обявено на сайта на БНР на 12 септември вечерта.

Очаква се обаче Цацаров не само да преразкаже пред депутатите от комисията резултата от проверката, а и да даде информация за получен сигнал до държавното обвинение. Според източници на Клуб Z новото ръководство на радиото е сезирало прокуратурата за сключвани договори през изминалите три години, в това число за техническа поддръжка, ремонти, поддръжка на интернет страницата, самолетни билети и др. за около 7 милиона лева.

Случайно или не, парламентът реши (след призив на премиера Бойко Борисов) да възложи на Сметната палата да извърши финансов одит на БНР.

До казуса "БНР" се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата, в т. ч. на Иван Гешев (същият, който води прокурорската проверка). Самият Костов ѝ признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал, Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщението за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверката на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава, а под отговорност бе подведен Пламен Костов.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. СЕМ даде срок на Костов да напусне сам, което той отказва да направи. Очаква се другата седмица регулаторният орган да му я гласува на редовно заседание, но все още има неясноти как ще бъде юридически мотивирано решението на СЕМ.

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни толеранс на новия генерален директор да разгърне управленската си програма.