Точно седмица след като министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова в кулоарите на парламента за законови поправки, придизвикани от частния случай на Джок Полфрийман, депутатите от ГЕРБ запретнаха ръкави и внесоха такива в деловодството на Народното събрание.

Става въпрос за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дава възможност дела по предсрочно освобождаване, като това на австралиеца, осъден у нас за убийство и пуснат предсрочно преди седмица, да подлежат на възобновяване.

Вносители на проекта са наследничката на Кирилов като председател на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова и колегите й депутати от ГЕРБ Красимир Ципов и Димитър Лазаров. 

Тримата предлагат делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) пак да се гледат на две инстанции, но при определени условия да се иска възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила. Това поиска в случая с Полфрийман главният прокурор Сотир Цацаров, оспорвайки легитимността на решението на Софийския административен съд и мотивирайки се с това, че то по същество е "решение", а не "определение", следователно подлежи на възобновяване. Висшият касационен съд (ВКС) реши вчера делото да се гледа на 7 октомври. 

Вносителите на поправката се мотивират с това, че общият подход от наказателните дела трябва да се прилага и за тези по УПО поради "правната значимост" на тези дела за държавата и обществото.

Депутатите от ГЕРБ правят и тълкувание по въпроса "решение" или "определение": "Всеки акт на контролната инстанция, с който се променя размера на наказанието, респективно решава се въпросът с неговото изтърпяване, е акт по същество. (...) независимо как въззивният състав е наименувал акта си в процедурата по УПО, последният има характер на решение, а не на определение".

Предстои поправката в НПК да се гледа на първо четене в парламента. Това е поредното законово изменение, породено от частен случай.