Министерствата на отбраната на Македония и Гърция подписаха в Атина техническото споразумение за наблюдение на въздушното пространство на югозападната ни съседка, пише вестник „Нова Македония“, цитиран от агенция "Фокус".

Договорът, подписан от началника на Генералния щаб на македонските въоръжени сили генерал Васко Гюрчиновски и началникът на отбраната на Гърция генерал Христос Христодулу представлява официализиране на мисията „Еър полисинг“, която ще се реализира в координация с НАТО.

Подписаното споразумение произтича от новия договор за сътрудничество в сферата на отбраната, подписан от ресорните министри Радмила Шекеринска и Евангелос Апостолакис по време на посещението на гръцка делегация в Скопие през април миналата година.

През май с прелитането през въздушното пространство на Македония на два гръцки F-16 бе извършен първият пробен полет за нуждите на мисията на НАТО „Еър полисинг“ с цел да се проверят комуникациите и покритието на радарите в македонското небе.

Мисията включва използване на системите за мониторинг на въздушното пространство и системата за управление и контрол на въздушните сили със съответните сили и средства за противовъздушна отбрана, включително и изтребители. Целта е да се защити целостта на въздушното пространство на страните-членки на НАТО.

Последният член на Алианса – Черна гора - също подписа техническо споразумение за „Еър полисинг“ с Гърция и Италия по време на присъединяването си към НАТО.