Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Още един журналист е принуден да напусне БНТ. С това серията от уволнени, съкратени, отстранени или заглушени гласове на знакови имена в българския ефир продължава.

Става дума за кореспондента на БНТ в Берлин и бивш председател на СЕМ Мария Стоянова, която бе изпратена да отразява германската политика преди само година.

Стоянова беше в СЕМ през 2017 г., когато сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков кандидатства за първи път за директорския пост на “Сан Стефано”. Тогава Стоянова зае категорична позиция против кандидатурата му заради политическата му обвързаност като депутат, а и като програмен директор на националистическата тв “Алфа”. Тя постави под въпрос и качествата му за този пост.

Съкращаването на Мария Стоянова по толкова внезапен начин без обичайното тримесечно предупреждение предизвика скандал сред журналистическата колегия в германската столица.

Формалният повод да не се продължи договора на кореспондента на БНТ е пестене на пари.

"Договорът с нея е изключително тежък, с финансови разходи, които телевизията не може да си позволи. Ние плащаме жилище, офис, паркомясто, всички режийни разходи, автомобил, за който преди месец изпратих шофьор със самолет да го вземе за ремонт... Самият договор с г-жа Стоянова е шестцифрена сума, за да не кажа точно колко е. На никой от кореспондентите си не предлагаме такива условия", коментира пред Клуб Z самият Кошлуков.

И допълни, че кореспондентката на обществената телевизия в Брюксел например е на граждански договор, няма офис, не й се плаща квартира, "не иска от нас чистачка - това е едно от нещата, които поиска г-жа Стоянова".

"Преценихме, че независимо от високите й творчески и професионални качества, Българската национална телевизия в момента не може да си позволи издръжката й. Това е основанието, на което договорът й не е продължен."

Това е станало и със становище на СБЖ в БНТ. Кошлуков разясни още, че договорите за офиси и телекомуникационни услуги в германската столица не са спрени, защото кореспондентското бюро не е закрито.

"Но съм сигурен, че с нейните професионални качества тя няма да остане без работа, могат да я откраднат и Битиви, и Нова", добави той.

Според източници от София реалната причина за прекратяване на договора на Стоянова е именно позицията й срещу Кошлуков, докато е била в СЕМ.

Неочакваното изтегляне  на Мария Стоянова от Берлин предизвика загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. Има само един подобен случай в над 100-годишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини.

Отстраняването на Мария Стоянова сега без предупреждение към германската страна е трети такъв случай и се свързва с полския. Стоянова успя да създаде име сред журналистическите среди в германската столица и редовно обръщаше вниманието към темата България. Дори новият лидер на косерваторите Анегрет Крамп-Каренбауер публично я наричаше “колега” заради активността, с която поставяше въпроси, засягащи страната ни. Тя бе търсена редовно и от германските медии за коментар по важни събития, свързани с България и българите.

С отстраняването на Мария Стоянова от кореспондентското място в Берлин България остава единствената държава почти без свои журналисти в Германия. Кореспондент има вече само „Клуб Z“. За сравнение, страна като Украйна, която е в състояние на фактическа гражданска война, има 4-ма кореспонденти за най-големите си медии. По подобен начин седят нещата с представителството на родни медии в други критично важни за държавата ни точки на света.

Коментари

Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

Странно е ,че частноправни

Странно е ,че частноправни трудови отношения стават медийна тема. Това,че някой е уволнен не може да е тема за медиите. В частния, а ив публичния сектор ежедневно се назначават и уволняват хора, и това никога не е било тема. Ако фирма уволни юрисконсулта си, счетоводителя си, компютърния си специалист никога това не е тема в медиите. Това,че някой е журналист не значи, че има засилена защита при уволнение. Да не би учител или медицинска сестра да имат засилена защита? Ако някой смята ,че уволнението му е незаконно е в правото си да се обърне към съда. А не да се въздейства и действа чрез медиите по частни въпроси. Нека съдът реши дали лице е уволнено законно или не. за сведение-в повечето случаи съдебните решения са в полза на уволнения, така че проблем няма. и накрая- Напълно нормално е новото ръководство на телевизията да прецени къде да има кореспонденти, а и да ги смени. Никой не е венчан за дадено назначение, и никой не е незаменим.

Това е обществена медия ,а не

Това е обществена медия ,а не кабеларка. Явно не сте наясно с функциите на обществените медии на издръжка от дънакоплатеца

Калин

Всеки нов директор си определя екипа сам ! Няма свещени крави. Така е по цял свят !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.