Партиите в британския парламент обсъждат как да свалят министър-председателя Борис Джонсън, за не позволят неговото правителство да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка на 31 октомври.

Днес Би Би Си цитира първата министърка на Шотландия Никола Стърджън, че нейните депутати в Уестминстър са готови да подкрепят правителство начело с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин за кратък мандат.

Стърджън, която е и партиен лидер на шотланските националисти, каза, че единственото безопасно решение в момента е Джонсън да бъде свален с вот на недоверие и опозиционните партии да се обединят, за да заменят неговото правителство с друго, начело с Корбин или "някого другиго", с единствения мандат да поиска от ЕС ново отлагане на Брекзит, а след това веднага да свика предсрочни избори.

Тя нарече евентуален Брекзит без сделка "ужасна идея".

Джонсън изгуби крехкото си мнозинство в Камарата на общините, след като изключи 21 консервативни депутати от вътрешната опозиция, които се противопоставиха на неговия курс към Брекзит на всяка цена на 31 октомври.

Той обещава да постигне ново споразумение за Брекзит на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври в Брюксел, но предупреждава, че в противен случай страната ще напусне съюза без сделка на 31 октомври.

Джонсън отказва да иска нова отсрочка от ЕС, въпреки че враждебната Камара прие закон, който го задължава да направи това, ако до 19 октомври не постигне нова сделка или ако парламентът одобри напускане без споразумение.

Досега Джонсън изгуби серия парламентарни вотове по своята стратегия за Брекзит, а Върховният съд отмени суспендирането на парламента за пет седмици до 14 октомври, което кралицата одобри по негово искане.