Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е бил шпиониран през целия си престой в еквадорското посолство в Лондон, пише в петък испанският в."Ел Паис".

Испанска фирма за отбрана и сигурност, наета да охранява посолството, е монтирала микрофони и камери в него и е осигурила пряк стрийминг от целия живот на Асанж и разговорите му с най-близките му сътрудници и адвокати за Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.

Испански съдия сега разследва фирмата Undercover Global S. L. и нейния шеф Давид Моралес, сред чиито клиенти е и американският магнат Шелдън Аделсън, близък приятел на президента Доналд Тръмп и донор на Републиканската партия.

САЩ издирват Асанж, за да  го съдят за публикуването на огромен архив от секретни грами на Държавния департамент, застрашили международните им отношения и националната им сигурност.

 
Делото срещу Моралес започна, след като "Ел Паис" публикува записи от шпионските камери, с които не е ясно как се сдобил.
 
Камери и подслушвателни устройства са били монтирани в декоративни елементи в стените на посолството и дори в дамската тоалетна, където Асанж правел най-важните срещи с адвокатите и сътрудниците си заради страх, че навсякъде го шпионират.
 
 
На 21 декември 2017 г. Моралес наредил да бъде записана среща на Асанж с шефа на еквадорските тайни служби Роми Валехо, на която било обсъждане предложение на еквадорските власти австралиецът да бъде изведен от Великобритания с дипломатически паспорт.
 
 
Асанж отхвърлил плана, защото за него той означавал "поражение". САЩ обаче още на следния ден издали международна заповед за арест срещу него.
 
 
Шпионирането на Асанж се засилило при сегашния президент на Еквадор Ленин Морено, чийто предшественик Рафаел Корея предложи на собственика на "Уикилийкс" убежище в посолството на страната си в Лондон.