В населените места със статут "кметство", в които заради последните промери в Изборния кодекс няма да има кметски избори на 27 октомври, ще могат да бъдат назначени кметски наместници. А докато това стане, избраните кметове ще изпълняват временно правомощията на кметски наместници -  въпреки изтеклия мандат. Това реши парламентът, след като прие на първо и на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Промените засягат около 1200 населени места, които без тях щяха да останат без кметове или кметски наместници след предстоящите местни избори. Тези населени места са с повече от 100, но с по-малко от 350 души население. Според последните промени в Изборния кодекс избори се провеждат в населени места със статут на кметство, които имат население от поне 350 души. На предишния местен вот обаче избори се провеждаха в населени места с над 150 души. От трета страна - съгласно разпоредбите на закона за местното самоуправление, кметски наместници се назначават само в населени места, които не са административен център на кметство.

Заради промените в изборните правила се получи законодателен луфт, който депутатите днес поправят. С приетите промени се дава възможност в тези населени места, в които няма да има избори, но същевремено продължават да има статут на кметство, да се назначат кметски наместници. Това се налага, за да не останат тези населени места без местна управа, защото отнемането на статута "кметство" е дълга и сложна процедура, става ясно от мотивите към промените. Те бяха внесени от представители на всички партии в парламента и бяха приети единодушно.