Старата теза, че "Левски" е създаден не през 1914 г., а през 1911-а бе лансирана отново днес на пресконференция. Лансира я Илия Христов, председател на сдружение "Сини сърца" по повод откриването на експозиция с редки предмети от историята на "сините".

Това ще стане на 2 октомври от 19:14 часа. Както личи - часът е символичен.

Самият Христов обаче обяви, че на откриването ще бъде показан учредителен протокол от 1911 г. А всъщност става въпрос за стар спор между футболни историци, някои от тях левскари. Преди време  клубът възприе тезата, че е създаден на 24 май 1914 г.

През годините обаче имаше неколкократни опити да бъде възприета датата 10 май 1911 г. Но понякога управата на "Герена" ги стопираше, като например Томас Лафчис, който водеше съдебен спор с Петър Петров, известен като Пешо Кучето за регистрация и марки на "сините".

„Сдружението притежава проткол №1 от 1911 година, но ще го покажем при откриването на експозицията. Той не е в най-доброто си състояние. Там пише, че "Левски" е основан на 10 май 1911 г., съгласно учредителния протокол”, заяви Илия Христов.

„Притежаваме над 200 документа, свързани с историята на "Левски". Има такъв протокол от 1911-а и наистина сдружението го притежава. Ще го покажем само в деня на откриването на експозицията, защото документът не е в най-доброто състояние. Ще ви покажа още документи и защо в един момент клубът започва да празнува през 1914 година. Без съмнение - "Левски" е основан на 10 май 1911 г. 

"Левски" винаги е изповядвал ценности. Затова сме направили клубна експозиция, тя трябва да възпитава по някакъв начин. Всеки да разбере какво е "Левски". "Левски" е ценност. "Левски" изповядва точно определени ценности, които през години са забравени и потъпкани", допълни Христов.