Румънската кандидатка за еврокомисарка Рована Плумб е в конфликт на интереси, реши днес Комисията по правни въпроси в Европарламента. След две гласувания кандидатурата й бе отхвърлена и бе взето решение да се отправи препоръка към новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен "да вземе мерки". Което според мнозина бе изтълкувано като призив кандидатката да бъде сменена.

Същото решение бе взето малко по-късно и за кандидата от Унгария Ласло Трочани.

Останалите 24-ма кандидати нямат проблеми, каза пред журналисти германският"зелен" евродепутат Сергей Лагоинки, който е зам.-председател на правната комисия.

Първоначално членовете на комисията гласуваха Плумб да не бъде допусната до изслушване пред ресорните комисии. Последваха ожесточени спорове и бе взето второто по-меко решение.

Двама кандидати за еврокомисари бяха привикани на повторен „разпит“, след като бяха уличени, че са ускрили информация за себе си.

Плумб е номинирана за комисар по транспорта, а Трочани - по съседството и разширяването на ЕС.

Отлагат се изслушванията на двамата пред ЕП

Изслушванията и на двамата кандидати в ресорните комисии на ЕП, насрочено за периода между 30 септември и 8 октомври, се отменя. Това важи до вземането на мерки от страна на Урсула фон дер Лайен. Такава е процедурата, обясни Сергей Лагодински. И допълни, че "вземане на мерки" не значи непременно смяна на кандидатите - поне де юре.

Същото каза на брифинг и говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Това означава, че за момента процедурата е отменена, но не и че други кандидати трябва да бъдат предложени автоматично. Договорът предвижда следващата комисия да поеме функциите си от 1 ноември. Разбира се, това зависи от начина, по който цялостното планиране на изслушванията ще се развива оттук нататък. Европейският парламент е институцията, която трябва да каже какво следва", изтъкна тя.   

Поне на теория насроченото за 23 октомври одобряване на новата Комисия от Европарламента може да се отложи. Причината е, че целият състав на ЕК се гласува „ан блок“. Ако един кандидат бъде отхвърлен заради нередности от рода на конфликт на интереси или по решение на ресорната комисия, правителството в страната му трябва да го замени. И това може да отнеме време. Така например одобряването на Комисията „Барозу 1“, чийто мандат беше от 2004 до 2009 г., бе забавено с три седмици, припомниха дипломати.

Плумб беше питана защо не е декларирала пред евродепутатите два заема на стойност 1 милион евро. Единият бил за закупуване на недвижим имот, а вторият – за дарение за нейната Социалдемократическа партия (СДП), която управлява в Румъния.

Трочани отговаряше за основаната от него през 1991 г. юридическа кантора „Над и Трочани“. Депутатите от групата „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) се интересуваха от връзките на тази кантора с правителството в Будапеща.

Ето какво коментира Плумб пред Клуб Z, след като излезе от залата и преди депутатите да гласуват какво да се прави с нея:

"Взела съм два заема. Първият е от 800 000 евро, за да си построим семейна къща. Взех заема през 2007 г. и по договор трябва да го изплатя през 2030 г. Но съм изплатила по-голямата част. Другият заем е за финансиране на кампания. Той е за 800 000, само че леи, което прави малко повече от 100 000 евро. Те бяха за европейската избирателна кампания на СДП. Сега по закон държавата трябва да възстанови сумата, защото партията мина прага от 3,5 на сто. Както виждате, при мен няма нищо нередно."

Пред комисията тя заявила, че румънските закони, за разлика от европейските, не изискват тя да декларира споменаните заеми.

В залата - от скука към опъване на нерви

Според присъствали в залата вътре царяла скука. Изглеждало така, сякаш евродепутатите си написали един и същ въпрос. И съответно Плумб неизменно отговаряла по един и същ начин.

Докато траеше "разпитът", Трочани разпространи изявление. В него той обяснява, че с течение на времето кантората "Над и Трочани" е регистрирала търговска марка с името си. На два пъти Трочани излизал от нея в отпуск по уважителни причини - докато бил посланик в Белгия и Люксембург през 2000-2004 г. и когато парламентът го избрал за конституционен съдия през 2007 г. В резултат дейността на Трочани в кантората била прекратена през 2007 г. Излизането в отпуск по уважителни причини означава, че той не е бил компенсиран от фирмата. А през май 2018 г. Трочани изтеглил дела си от търговската марка.

След като излезе от залата, унгарският кандидат не пожела да говори пред журналисти. Но сподели:

"Жена ми ме посъветва да бъда спокоен."

Ласло Трочани

Когато обаче дошло време да бъде изслушан унгарецът, скуката се сменила с опъване на нервите до краен предел. Присъствали на "разпита" споделиха пред Клуб Z, че неприязънта към него била продиктувана от факта, че той е унгарец. Против него гласували комунисти и "зелени", известни като противници на унгарския премер Виктор Орбан.

Всичко това се случва броени дни преди насроченото изслушване на кандидатите за еврокомисари пред ресорните комисии в ЕП. Те трябва да се състоят между 30 септември и 8 октомври.

Ако всички кандидати бъдат одобрени, предстои гласуване на целия състав на ЕК на пленарната сесия в Страсбург на 23 октомври.

Българската еврокомисарка Мария Габриел не е заподозряна в конфликт на интереси и няма да бъде викана на „разпит“. Това съобщи за Клуб Z още през миналата седмица депутатът Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Той е единственият редовен член от страната ни на комисията по правни въпроси.