Срещу българската еврокомисарка Мария Габриел няма подозрения за конфликт на интереси и тя няма да бъде разпитвана по този повод.

Това съобщи специално за Клуб Z българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти). Той участва в закрито заседание в Страсбург на Комисията по правни въпроси към Европарламента. Тя проучваше потенциални или настоящи конфликти на интереси на номинираните еврокомсари.

„Разделихме кандидатите на две групи. В първата влизат тези, на които ще се задават въпроси. А във втората – тези, които няма да бъдат питани. Мога да кажа, че Мария Габриел влиза във втората група“, каза лаконично Джамбазки.

Той обаче отказа да назове имената на "заподозрените" кандидат-еврокомисари.

Те ще трябва да отговарят на запитвания пред Комисията по правни въпроси при изслушванията им, които ще се състоят между 30 септември и 8 октомври.

Срещу някои кандидати излязоха обвинения още след номинирането им.

Така например полякът Януш Войчеховски е разследван за измами при възстановяването на разходи за пътуване като евродепутат в периода 2004-2014 г.

Французойката Силви Гулар наскоро пък бе разпитана от полицията в рамките на разследване за предполагаеми злоупотреби с еврофондове от страна на бившата й партия "Демократично движение" 

Румънката Рована Плумб е заподозряна в престъпление по служба. Тя си регистрирала джипа в България и така го карала година-две, за да избегне по-високи данъци и застраховки (което, между другото, е масова практика за северните ни съседи, б.р.)

В сигнал до КПКОНПИ от тази година Мария Габриел бе обвинена, че е ползвала общинско жилище със занижен наем, когато е била евродепутат. Комисията обаче прекрати производството. Тя установи, че евродепутатите не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.