Дни преди да се разбере дали Съветът за електронни медии (СЕМ) е регулаторен орган или обикновено деловодство, шефът на БНР Светослав Костов стресна всички радиослушатели с отворено писмо. Там той заяви, че няма да подаде оставка. Освен това заплаши със съд  и "всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества".

Г-н Костов е прав. И трябва да започне от премиера Бойко Борисов. Ако си спомняте, лидерът на ГЕРБ първи нарече ръководството на БНР „главанаци“. За да сме точни, направи го два пъти: „Главанаци, главанаци е точната дума.“

Думата главанак има няколко значения. Веднъж се разбира като топографски топоним и втори път я откриваме в речника на Найден Геров, където „главанак“ е синоним на „главоч“ (Cottus gobio) - вид лъчеперка от семейство Cottidae /много прилича на черноморското попче, бел.ред./. Е, освен тези значения вече „главанак“ има и друго. 

Но господин Костов едва ли ще попита премиера Бойко Борисов какво е имал предвид под „главанаци“. И сигурно ще му прости. 

Въпреки писмото, с което плаши със съд. Там той споделя, че има 20-годишна кариера в медиите и „неведнъж е доказвал професионалните си качества“. С голямо уважение ще обърна внимание, че сегашният голям началник на БНР не се е отличил за тези 20 години с нито един въпрос към който и да е властник. Така че едва ли ще се прояви и сега. 

Той в момента е взел на мушка всички онези, които с имената си излязоха и разказаха за невиждан натиск да се отстрани една журналистка, която задава неудобни въпроси на прокуратурата и единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

С тази заплаха за съд той открито отказва да посочи собствените си отговорности като генерален директор на БНР. Публиката така и не научи дали е бил наясно с безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за 5 часа, за която прокуратурата установи, че не е имало нито технически проблем, нито необходимост от профилактика. Публиката няма да разбере и кои са онези четирима души, по разказа на Силвия Великова, които са му с обаждали по телефона с искането да й се отнеме правосъдния ресор. Нито защо я е водил в гората в Борисовата градина, за да водят разговор на „четири очи“. 

Г-н Костов просто удобно влиза в ролята на жертва и обект на клевети. Но той явно не вижда, че тези, които изнасят потресаващите истории от „кухнята“ на общественото радио, са доказани професионалисти, които не са извадени от някой тъмен коридор на Старата къща.

И е крайно време членките на Съвета за електронни медии да си изядат кадровата попара, която сами надробиха. Няма по-грубо нарушение от това да спреш националната програма за пет часа. (Обикновено така започват превратите...) И е вече срамно българският данъкоплатец да плаща глобите на поредното кадрово недоразумение. Членките на СЕМ си го избраха, те да си го сменят. И няма какво да чакат обаждане от новия носител на девети дан по таекуондо.