Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг и още 15 младежи са подали оплакване в съд в ООН Германия, Франция, Турция, Бразилия и Аржентина за нарушаване на правата на децата, тъй като не са взели досаттъчно мерки срещу замърсяването и са сред основните причинители на глобалното затопляне. Френският президент Еманюел Макрон критикува решението им. Според него движението около Тунберг трябва да се съсредоточи да оказва натиск върху онези, които блокират мерките срещу климатичните промени. Към тях не се причисляват нито френското, нито германското правителство, посочи той.

Според адвокатите на Тунберг и 15-те младежи обаче избраните пет държави могат да бъдат съдени, защото са сред водещите замърсители.

Реакциите на гневната реч на шведката в Германия са поляризирани. Депутатът от управляващия Християдемократически съюз Родерих Кизеветер написа в Туитър:

„Който сега иска да се аргументира рационално, вече ще бъде априори дискредитиран. Това е новото „качество“ на дискусиите и липсата на желание за фактологичност. Горчиво!“.

Колежката му Яна Шмике бе дори по-крайна, като се оплака от масовата истерия, която измества дебатите. За сметка на това пък Зелените и Левицата подкрепиха изцяло Грета.